DeFi trendi, 2020 yılının başlangıcından itibaren hızlı bir şekilde büyümeye ve yayılmaya devam ediyor. DeFi trendinin özellikle ciddi kazançlar ve buna ek olarak şeffaflık getiriyor olması, sektörün büyümesini de hızlandırdı. Kripto para yatırımcılarına merkezsiz bir şekilde kredi çekme, kredi verme, alım satım yapma ve yatırım yapma imkanı veren DeFi uygulamaları, geleneksel finans sisteminin de en büyük rakibi olarak görülüyor.
Mart 2021 yılının ortalarına kadar toplamda 42 milyar dolar değerinde token DeFi protokollerine kilitlendi ve bu da aslında büyümenin ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor.Kripto para ve DeFi sektörü, kripto para yatırımcılarına geleneksel finans sektörünün dışında bir sistem kurma imkanı tanıyor ve yatırımcılar aslında bu yeni endüstrinin sunduklarına ilgi duyuyor. Kripto para sektörü son dönemde milyarlarca dolarlık sermaye çekse de DeFi sektörünün hala bunun gerisinde kaldığı ve asıl potansiyelini ortaya çıkaramadığı belirtilmekte. Kripto para yatırımı yapma konusunda yatırımcıların çoğunlukla alım ve satım yaptığı ancak DeFi sektörünün inceliklerinden uzak kaldığı söylenebilir. Kripto paralar sadece bu yöntemle kullanıldığında itibari paraların sunduğu imkanları sunamıyor olsa da DeFi ile bunun değişmesi mümkün. Eşler arası alım satım ve geleneksel varlıkların tokenleştirilmesi gibi birçok yenilik, yatırımcılara yeni yollar sunuyor. Şu an için DeFi sektöründeki yenilikler ve imkanlar da çoğalmaya devam etmekte.
Zenchain projesinin DeFi sektörü için sunduğu avantajları anlamak için ise öncelikle DeFi ifadesinin tam olarak ne anlama geldiği bilinmeli. DeFi aslında dört temele dayanmakta:
- İlk olarak bunun katılımcıların kendi fonları üzerinde tam kontrole sahip oldukları ve depolaması da yine kendilerine ait olan finans hizmetleri olduğu söylenebilir.
- İkinci olarak ise DeFi’ın merkezsiz yapısının hiçbir sansür veya engelleme olmadan isteyen herkesin istedikleri protokol ile etkileşime geçmesi için kullanılabileceği biliniyor.
- Üçüncü olarak DeFi’ın herkese açık olarak denetlenebildiği biliniyor. Bu da aslında isteyen herkesin istediği protokolün yapısını kontrol ederek bunun teminatlı olup olmadığını görebilmesini sağlamakta.
- Son olarak ise DeFi farklı finans ürünleri ile geliştirilebilir ve farklı hizmetler sunmaya başlayabilir.
NFT’lerin Doğumu
Non-fungible token olarak da bilinen NFT’ler, son dönemde inanılmaz bir popülerlik elde etti ve spor kartlarından sanal arazilere ve hatta dijital ayakkabılara kadar birçok versiyonu piyasaya sürüldü.
Dijital koleksiyon ürünlerine sahip olmanın en büyük avantajı bunun diğer NFT’lerden ayrılması ve aslında koleksiyonun sonsuza kadar saklanabilmesinin sağlanması olarak biliniyor. Bu da sahte koleksiyon ürünlerinin fiziki dünyada olduğu gibi kolaylıkla yayılmasını engellemekte.
Sıradan kripto paraların aksine NFT’ler direkt olarak bir başka NFT ile değiştirilemez. Bunun sebebi de iki NFT’nin birbiri ile aynı olmaması ve aynı protokol tabanlı olmaması şeklinde biliniyor. Bunlar aynı platform tabanlı olsa bile her bir koleksiyon ürününün eşsiz olduğu unutulmamalı. Bunu festival biletleri gibi düşünmek mümkün ve her bilette satın alanın adı soyadı bunları eşsiz kılıyor.
DeFi ve NFT’lerin Yaşadığı Zorluklar
Teknik seviyede ise DeFi platformlarına ev sahipliği yapan ağların birçok sorun yaşadığı biliniyor. Blockchain ağı üzerindeki işlem ücretleri ciddi anlamda arttı ve bunlar tıkanmalara yol açıyor. Kullanıcılar bunları aşabilmek için servet değerinde işlem ücretleri ödemekte. Artan işlem ücretleri ise DeFi ve NFT”leri olumsuz etkilemekte.
Sonuç olarak ise Ethereum ağı tabanlı DeFi projelerinin %90’ı ölçeklenebilirlik sorunu yaşıyor ve bunlara ek olarak aşağıdaki sorunlar da eklenebilir:
Ölçeklenebilirlik
DeFi projelerinin yaşadığı bir başka sorun ise bunun temel alındığı ağın ölçeklenebilirliği. Ölçeklenebilirlikten kaynaklı iki sorun ise şu şekilde aktarılabilir:
- İşlemlerin onaylanması uzun sürüyr,
- İşlemlerin tıkanıklık zamanlarında onaylanması ise ciddi maliyetler gerektiriyor.
Akıllı Kontrat Problemleri
Bir diğer sorun ise akıllı kontratların saldırılara açık olması olarak bilinmekte. Kontratın kodunda herhangi bir açık varsa bile bu ciddi bir fon kaybına yol açabilir.
Düşük İşbirliği Olasılığı
Bitcoin, Ethereum ve Binance Smart Chain gibi farklı ağlar var e bunların her biri kendi ekosistemi ile topluluğuna sahip. DeFi platformları arasında işbirliği ise farklı ağların temel alınmasından dolayı bir hayli zor ve düşük olasılığa sahip bir olgu.
Sigorta Eksikliği
DeFi protokollerinde olası bir hacklenme durumunda hiçbir sigorta bulunmuyor ve normalde geleneksel finans dünyasında bunlar için milyonlarca dolarlık sigortalar bulunmakta.
ZenChain’in Bunlara Yönelik Çözümleri
ZenChain Foundation, özellikle DeFi uygulamalarına ve NFT’lere yönelik geliştirilen blockchain ağında hızla ilerleme kaydediyor. Blockchain ağının işlevselliğine odaklanan ve DeFi ile NFT’lere yönelik ilerleme kaydeden ZenChain, eşi benzeri olmayan yüksek işlem kapasitesi, düşük hata riski ve akıllı özellik geliştirme yönüyle kesinlikle rakiplerinin önünde. Proje, hem NFT’ler hem de DeFi protokolleri için adından söz ettirmekte.
ZenChain, yukarıda belirtilen sorunlara aslında şu şekilde çözüm sunuyor:
- Tendermint Power sayesinde blockchain ağında yüksek işlem kapasitesi,
- Ethereum, Tron, Binance Smart Chain arasında köprü kurarak ağlar arası geçişi ve NFT çözümlerini arttırma,
- Dahili ve merkezsiz fiyat aktarımı yapan oracle hizmeti,
- Dex, lending, borrowing, IDO platformu ve sigorta gibi DeFi odaklı hizmetler,
- Token üretme, açık arttırma ile satış ve NFT kiralama gibi NFT’lere özel çözümler,
- NFT’ler X DeFi: NFT’lerin gücünü DeFi ekosistemine ve DeFi sektörünün gücünü ise NFT’lere aktarma.
NFT’leri DeFi sektöründe teminat olarak kullanma
ZenChain ağı direkt olarak ağlar arası NFT geçişini ve DeFi sektörünü desteklemekte. ZenChain, NFT sahiplerinin ellerindeki NFT ile çok daha güçlü olabilmesini ve aslında bunu aktif olarak kullanabilmesini sağlıyor. Kullanıcılar NFT’lerini teminat olarak kullanabilecek ve böylece koleksiyon ürünleri direkt olarak kullanıma sokulacak. Kullanıcılar teminat karşılığında ise ERC20, BEP20, TRC20 ve diğer ağlarda token alabilecek.
NFT’lerin fiyatı ise açık arttırma sistemi ile belli olacak. Bu da kullanıcıların NFT’lerini açık arttırma yöntemi ile kullanabilmesini kolaylaştıracak.
ZenChain, kullanıcıların söz konusu NFT’nin açık arttırmada belirlenen fiyatının %50’sine kadar kredi alabilecek.
Daha fazla bilgi almak ve ZenChain topluluğuna katılmak için Telegram, Twitter veya Facebook kanalları takip edilebilir.