Merhaba sevgili okurlar. Zap projesinin Temel Analiz’i ile karşınızdayım. Bu yazımız ile “Zap Coin Nedir? Zap Platformu Nasıl Çalışır?” sorularına cevap bulmaya çalışacağız.
ZAP Coin Nedir?
Zap, gerçek dünya verileri ve çeşitli akıllı sözleşme platformları arasındaki boşluğu dolduran bir köprü konumunda. Proje üç ana öge için merkeziyetsiz bir platform inşa etmek amacıyla blockchain teknolojisinden yararlanıyor:
- Veri sağlayıcıları pazarı
- Abonelik hizmetleri
- Token Sağlayıcıları
Zap platformu, kullanıcıların akıllı sözleşme ve merkeziyetsiz uygulamalarla (DApp) uyumlu veri akışları oluşturmalarına, yayınlamasına ve abone olunmasına olanak tanıyor.
ZAP Coin Yorum
Projenin ortaya koyduğu misyon temelde veri almak ve satmak için bir platform oluşturmak. İlk adım olarak veri yayınlarını iyileştirmek için bir platform geliştirmişler. Ardından bu sağlam altyapıları sayesinde, küresel ekonomiyi etkileyebilecek güçlü veri beslemeleri geliştirmek için kilit ortaklarla birlikte çalışmaya başlamışlar. Zap platformunu; veri sağlayıcıları, veri tüketicileri veya müşterileri, bireyler ve şirketler kullanabilir.
Veri Sağlayıcıları (Oracles)
Merkeziyetsiz bir veri besleme hizmeti sağlamada verilerinizi temin edebilir veya diğer veri sağlayıcılarına katkıda bulunabilirsiniz.
Verilerinizin fiyatını belirlemek için Zap akıllı sözleşmelerine dahil edilen “bonding curve” fiyatlandırma modelini kullanabilir ve hizmetler karşılığında Zap Token’ı ödeme olarak alabilirsiniz.
Oracle şu yollarla veri ve hizmet sağlayabilir:
Sorgulamar / Yanıt yöntemi: Oracle, sorgulamaları blockchain’de gerçekleşen bir olay şeklinde dinler, bu sorgulara verilerle yanıt verir ve Zap Token’ı ödeme olarak alır.
Abonelik yöntemi: Oracle, bir abonelik için Zap Token ödemesi alabilir ve abonelik süreci boyunca tüketicilere sürekli veri sağlayabilir.
Veri Tüketicileri/Müşterileri
Veri satın almanın bir yolunu arayan kullanıcılar, merkezi olmayan verileri uygulamalarına veya DApp’lerine entegre etmenin bir yolunu arayan geliştiriciler.
Bireyler ve Şirketler
Zap sözleşmelerine yerleşik tokenize hizmetlere, erken benimseyenlere (early adopters) iyi bir teşvik sağlamak için “bonding curve” fiyatlandırma mekanizması ile kendi token’larını basit, güvenli ve merkezi olmayan bir şekilde piyasaya sürebilirler.
Zap Nasıl Çalışır?
Bu kısımda biraz teknik açıklamalara yer vereceğim. Zap platformu, veri sağlayıcıları için fiyatlandırma mekanizması olarak bonding curve mekaniğini kullanıyor.
Bonding curve; ağ katılımcılarının ortak hedeflere ulaşmasını sağlayan protokol tabanlı bir teşvik sistemi, fiyat ve token arzı arasındaki ilişkiyi tanımlayan matematiksel bir eğridir.
Aşağıda Mevcut Fiyat = Token Arzı² değerinde bir örneği verilmiştir:
Bonding curve sadece erken benimseyenleri teşvik etmek için bir fiyatlandırma modeli olarak hizmet etmez aynı zamanda fiyat istikrarını sağlamak için de kullanılır. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Yukarıda da belirttiğim üzere Zap platformundaki hizmetlerin fiyatlandırılması, bonding curve olarak bilinen veri sağlayıcıları tarafından belirlenen bir fiyatlandırma mekanizması aracılığıyla belirlenir.
Zap’taki oracle ve hizmetler, oracle veya hizmete özgü token’larla ödenir. Örneğin bir spor-veri oracle’ı, sporla ilgili sorulara sadece spor-veri token’ları olarak ödeme yapıldığında cevap verebilir.
Bu ikincil token’lara ‘Dot‘ deniyor. Dot’lar kısaca hizmete özel token’lardır ve Zap token’larını belirli bir oracle / hizmet noktasına bağlayarak üretilirler.
Teknik bilgileri burada sonlandırıp diğer verilere göz atalım.
ZAP Ekip Üyeleri
Nick Spanos, Kurucu Ortak: Bitcoin’i tarihini yakından takip eden çoğu kişinin tanıdığı bir isim. “Banking on Bitcoin” belgeselinde kendisini görmüşsünüzdür. Bilgisayar Bilimi ve Uzay Mühendisliği mezunu. 1997’de getaroom.com‘u 2013’te New York Borsası’na 100 m mesafede ilk Bitcoin Merkezi’ni kurdu. Blockchain’in öncülerinden. Bu alanda 2 patenti var. Blockchain Technologies Corp.’un kurucusu ve 2014’ten bu yana CEO’su. Miami Bitcoin Merkezi’nin de başında. Sonuç olarak alanında yetkin biri.
Ben Young, Kurucu Ortak: 2014’ten bu yana Bitcoin ve Blockchain eğitmeni. Nick ile New York’taki Bitcoin Merkezi’nden beri birlikteler. Kurumsal İletişim ve Psikoloji alanlarında eğitim almış. Master tezi Bitcoin ve merkeziyetsiz projeler üzerine.
Tom St Laurent, Teknik İşler Müdürü: Linkedin sayfası silinmiş. bu hoşuma gitmedi. Ekibin kalanını şuradan inceleyebilirsiniz.
Projeyle ilgili kod ve dokümanlara şuradan ulaşabilirsiniz. Ekip Medium hesabından düzenli olarak her ay projeyle ilgili güncel durumu aktaran yazılar yayınlıyor.
Twitter’a giriş tarihleri Ocak 2016. Takipçi sayıları 3202. Daha fazla olmasını beklerdim. Telegram’da bu sayı 1047. YouTube kanalları burada ve abone sayısı 663.
Projenin internet sitesinde ekip ve roadmap ile ilgili bilgi yok. Eskiden Whitepaper link’i varmış, fakat sonradan kaldırılmış. Neden böyle bir şey yapılır, anlayamıyorum. Bunlar bende soru işareti. Whitepaper niyetine gidebileceğiniz yer şurası.
Web’de bulduğum güncel Roadmap şu şekilde:
Son not: ChainLink projesini bilen arkadaşlar Zap’ı gördüklerinde işlevsel olarak benzerliklerini fark etmişlerdir. Twitter’da bu iki projenin taraftarları arasında sıkı tartışmalar yaşanıyor.
Zap Coin Nasıl Satın Alınır?
Borsalarda ZAP kısaltmasıyla işlem gören Zap Coin’e Türkçe dil desteği ve düşük komisyon oranları ile adından sıkça söz ettiren dünyanın en yüksek işlem hacmine sahip olan kripto para borsası Binance üzerinden ulaşabilirsiniz.