Birleşik Krallık merkezli Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin raporuna göre, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi siber tehditleri artırabilir. Yapay zekanın siber güvenlikte kullanılması, özellikle fidye yazılım saldırılarında tehditleri artırabilecek gelişmeleri beraberinde getirebilir. Raporda, siber güvenlik önlemlerinin bu yeni tehditlere karşı güçlendirilmesinin önemi üzerinde duruluyor.
NCSC, yapay zeka destekli siber saldırıların önlemlerini belirlemek ve tehditlerin etkisini azaltmak için daha fazla araştırma yapılmasını öneriyor. Özellikle fidye yazılımı saldırılarında, saldırganların şifrelenmiş dosyaların kilidini açmak için fidye talep ettiği bilinen bir yöntem olduğuna vurgu yapılıyor.
Raporda, yapay zekanın gelişmiş devlet aktörleri için siber operasyonlarda avantaj sağlayabileceği ve sosyal mühendislik yöntemlerini daha da geliştirebileceği belirtiliyor. Yapay zekanın kimlik avı saldırılarını daha inandırıcı ve tespiti zor hale getirebileceği ifade ediliyor.
Yapay zeka, dilbilgisi hatalarından arınmış ve ikna edici sahte belgelerin üretilmesiyle sosyal mühendislik saldırılarının başarısını artırabilir. NCSC’nin genel müdürü, yapay zekanın giderek daha ulaşılabilir olacağını ve siber suçluların mevcut yöntemlerini daha etkili hale getireceğini söylüyor.
Son olarak, rapor siber güvenlikte kullanılan yapay zeka modellerinin e-posta ve şifre sıfırlama taleplerinin doğruluğunu tespit etmeyi güçleştireceğini ve güvenlik güncellemeleri ile tehditlerin ortaya çıkması arasındaki zamanın azalmasının ağ yöneticileri için zorluk oluşturacağını vurguluyor. Gelişmiş yapay zeka kullanımının başlangıçta devlet kurumlarına avantaj sağlasa da, bu modeller yaygınlaştıkça herkes için daha ulaşılabilir hale geleceği öngörülüyor.