Ripple’ın kripto para birimi olan XRP’nin berbat bir 2018 ve 2019 geçirdiği, yatırımcılarını ve destekçilerini büyük hayal kırıklığına uğrattığı bir gerçek. Ancak XRP son günlerde güzel artış hamleleri yapıyor. Piyasa hacmi bakımından üçüncü sırada yer alan XRP son 24 saat içinde %11’in üzerinde artış sergileyerek 0.27 dolara kadar ulaştı. Ripple’ın kurduğu ortaklıklar, attığı geliştirme adımları ve benimsenme oranı sebebiyle XRP’nin fiyatında yaklaşık iki yıldır artış bekleniyor ancak beklentiler hep boşa çıkıyor. Bu durum artık değişiyor olabilir…
XRP’nin Fiyat Artışının Sebebi Ne?
Kripto para piyasasında her zaman olduğu gibi bu sefer de “Yaşanan artışın sebebi kesin olarak budur” diyemiyoruz. Ancak bu artışa sebep olabilecek birkaç etken sıralayabiliriz:
-
Grafikler Geçmişle Benzerlik Gösteriyor
Önemli bir yatırımcı olan ve Amsterdam Menkul Kıymet Borsası’nda işlemler gerçekleştiren Michael Van De Poppe, şu an izlenen grafiklerin 2015 Aralık ve 2016 Ocak ayındaki grafiklerle büyük benzerlikler gösterdiğini ifade ediyor. O döneme geri döndüğümüzde XRP’nin bu tarihlerden sonra adeta fiyat patlamasını yaşadığını görüyoruz. Dolayısıyla Poppe’a göre eğer bu grafik benzerlikleri fiyat artış benzerliklerini de beraberinde getirirse XRP fiyatında %175’e kadar artış yaşanabilir.
Son yirmi dört saat içindeki fiyat artış hareketlerine bakıldığı zaman kripto para biriminin Poppe’un öngörüsü doğrultusunda hareket ettiğini görüyoruz.
-
Son Bir Ay İçindeki Gelişmelerin Etkisi Yeni Görülüyor Olabilir
Öncelikle XRP 2020 yılına Binance Futurers’ta listelendiği haberleri ile başlangıç yaptı. Binance Futures platformunda listelenen ve 75 kata kadar kaldıraçlı işleme imkan vereceği bilinen XRP’nin fiyatında o dönemde haberin etkisiyle bir artış yaşanmış olsa da sonrasında bu ivme devam etmedi.
Daha sonra UpBit borsası daha önce kapattığı XRP işlemlerini yeniden başlattığını açıkladı. UpBit geçtiğimiz yıl bir saldırıya uğramış ve sonrasında tüm cüzdanları askıya aldığını duyurmuştu. Ancak 2020 ile beraber işleri normale döndüren borsa XRP de dahil olmak üzere bazı kripto para işlemlerini yeniden başlattı.
Ocak ayının belki de en XRP için en önemli gelişmelerinden birisi kripto para biriminin Amazon’da kullanılabilecek olması oldu. Yapılan açıklamalarda XRP kullanıcılarının BitPay aracılığı ile Amazon üzerinden hediye kartı alabileceği belirtildi. Bu gelişmeden hemen sonra da XRP’nin Xpring aracılığıyla BitPay sistemine entegre edildiği açıklandı.
Ocak ayında yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından XRP aktif adres sayısında bir rekor kırıldığı ortaya çıktı. Coinmetrics tarafından yapılan bir açıklamaya göre 7 gün içinde XRP aktif adres sayısı %322 gibi rekor bir artış sergiledi.
-
BitMex Hamlesi
XRP için Şubat ayının ilk önemli gelişmesi BitMex hamlesi oldu. BitMex bugün itibariyle XRP/USD tabanlı vadeli işlem sözleşmelerini destekleyeceğini açıkladı. Yapılan açıklamalarda kullanıcıların 100 kata kadar kaldıraçlı olarak XRP işlemlerini gerçekleştirebileceği belirtildi.
Tüm bu saydığımız sebepler XRP’nin fiyat artışını tek tek ya da toplu olarak etkilemiş olabilir. Ancak XRP’nin iki yılın sonunda yatırımcısının ve destekçilerinin yüzünü güldürmeye hazır olduğu görülüyor.
Bununla beraber XRP’nin ve Ripple’ın uğraştığı davalar ve Yapılan IPO açıklamalarının fiyatı olumsuz yönde etkilemesi de bekleniyor. Dolayısıyla XRP’de yine bir karışıklık söz konusu ve fiyatın bu duruma nasıl tepki vereceği ciddi bir merak unsuru…
XRP, Meksika’da BTC’den Daha Fazla İlgi Görüyor
Tüm bu gelişmelerin yanında ortaya çıkan son haberlere göre XRP Meksika sınırları içinde Bitcoin’den çok daha fazla ilgili görüyor. Ortaya çıkan son bilgilere göre XRP, Bitso borsasında Bitcoin’i de geride bırakarak en iyi işlem gören varlık oldu.
Öte yandan CoinMarketCap verilerine göre, günlük hacimlerde 7 milyon dolardan biraz daha fazlasına ulaşan Bitso’da XRP işlem çiftlerinde bu hacmin 5 milyon dolardan fazlası bulunuyor. Bu da Bitcoin işlem hacminin neredeyse 5 katı olarak karşımıza çıkıyor.
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Bitso CEO’su Daniel Vogel, borsaların nihayet ABD ve Meksika arasındaki sınır ötesi havale piyasasından faydalandığını belirtti ve “Sonunda ABD ile Meksika arasında gerçekleşen ve yılda 30 ile 36 milyar dolar arasında olan dev sınır ötesi akıştan yararlanıyoruz… Ripple’da bu konuda önemli miktarda hacim görüyoruz ve bunun sadece bir şeyin başlangıcı olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında eğer dava süreçleri ve IPO açıklamaları XRP fiyatını olumsuz etkilemezse ya da artış ivmesi bu olumsuzluklarla başa çıkmayı başarabilirse nihayet XRP’de beklenen artışı ve belki de rekor seviyeleri görebiliriz. Ancak her zaman belirttiğimiz gibi kripto para piyasalarının belirsizliklerle dolu olduğunu ve sağlam araştırmalar yapmadan yatırım yapılmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim…