Berkshire Hathaway’in başkanı ve ünlü yatırımcı Warren Buffett, 93. yaş gününü kutladı. Kripto para birimlerine benzer bir “al ve tut” stratejisi ile bilinen Buffett, varlıkların güçlü kazanç potansiyeline odaklanıyor ve genellikle rekabet ve avantajları iyi anladığı şirketlere ve sektörlere yatırım yapıyor. Ancak, bu stratejinin Bitcoin‘den daha iyi performans gösterip gösteremeyeceği konusunda sorular bulunuyor.
Özellikle, Buffett’ın portföyündeki en büyük ikinci pozisyonun neden nakit ve kısa vadeli tahviller olduğu yatırımcılar tarafından sorgulanıyor. 2016’da Berkshire Hathaway’in büyük bir yatırım yaptığı Apple hisseleri, bu yaklaşımın iyi bir örneği olarak gösteriliyor. Berkshire Hathaway, AAPL hisselerine 2022’de ekleme yapmaya devam etti ve hisse senedi ilk satın alımından bu yana %500’ün üzerinde bir artış gösterdi.
Buffett, 2012’de bir hissedar mektubunda, kağıt paranın değer kaybetmesiyle ilgili endişelerini dile getirerek, altının bir değer koruma aracı olarak sınırlarını tartıştı. Ancak, üretken şirketlere yapılan yatırımların önemli temettüler ve getiriler sağladığını belirtti. Bu eleştirel yorumlarının ardından Bitcoin’in fiyatı %683 oranında arttı ve 4 yıllık bir perspektifte Bitcoin’in kazançları %9,014 orana ulaştı.
Berkshire Hathaway’in hisse senedi performansını Bitcoin ile karşılaştırmak için, Buffett’ın altın veya Bitcoin gibi emtiaların özelliklerinden temelde farklı olan kazanç ve getiriye odaklandığını göz önünde bulundurarak, hesaplamalar yapıldı. Eğer bir kişi Bitcoin’e 1.000 dolar yatırmış ve 2019’un başlarında Berkshire Hathaway hisselerinde kaldıraçlı bir uzun pozisyon başlatmış olsaydı, Berkshire Hathaway’de 5.623 dolarlık bir getiriye karşılık, Bitcoin’de 7.020 dolarlık bir getiri elde edecekti.
Buffett’ın yatırımları ve Bitcoin karşılaştırıldığında, Berkshire Hathaway’in 147 milyar dolarlık rekor düzeyde nakit benzeri ve kısa vadeli yatırımlar bulundurduğu görülüyor. Bu durum, seçilen hisse senetlerine daha iyi giriş noktaları için mi bekledikleri yoksa sabit gelirli yatırımların %5,25’lik getirisini mi tatmin edici buldukları konusunda soruları ortaya çıkarıyor. Bu durum, Bitcoin’in daha uygun bir alternatif değer koruma aracı olarak görüldüğünü gösteriyor.