Tether (USDT) 2020 boyunca büyük sermaye girişleri gördü. Yapılan açıklamalara göre, bunun büyük bir kısmı kripto para piyasasındaki fiyat hareketlerinden değil geleneksel piyasalarda görülen fiyat hareketlerinden kaynaklanıyor. ABD doları gibi “güvenli liman” geleneksel para birimlerine erişimin sınırlı olduğu ülkelerdeki yatırımcılar portföylerini korumak için USDT satın alıyor. Bu da stablecoin’in piyasa değerinin büyük bir artış görmesine ve yılın başından bu yana %100’ün üzerine çıkmasına neden oldu.
Talep Çin’den Geliyor
Ortaya çıkan verilere göre USDT’ye olan ilginin büyük kısmı Çin’den geliyor. Bu da Çin’in yeniden kripto para yasaklarına odaklanmasına sebep oldu. Çin’den gelen açıklamalara göre, hükümet şimdi baskılarını OTC işlemlerine odaklıyor. Çok sayıda ajans ve devlet bağlantılı şirketler kripto işlemlerini durdurma çabalarına öncülük ediyor. Çünkü bu kurumlar USDT’nin ülkede kara para aklama faaliyetleri için kullanıldığını düşünüyor.
Bunların yanında tüm dünyada yaşanan pandemi sürecinde çoğu ülkenin para birimi değer kaybederken doların bu durumda çok etkilenmediğini görüyoruz. her ne kadar yoğun para basma politikası sebebiyle gelecekte doların değerinin düşeceği ifade edilse de mevcut süreçte dolar değerini koruyabildi. Bu da Çin gibi ülkelerdeki birçok kişinin, Tether (USDT) gibi stablecoin’leri kullanarak portföylerini korumak için kripto tabanlı çözümlere yönelmesine neden oldu.
Ayrıca Çin’de bu kripto token’ın artan popülaritesi, 2020 yılının Ocak ayında 4.6 milyar dolar olan piyasa değerinin geçtiğimiz hafta geçen 9.2 milyar dolara yükselmesine yardımcı oldu.
Çin Talebi Fark Etti
Çin hükümeti, stablecoin’e karşı oluşan büyük ilgiyi fark etmiş gibi görünüyor. Çinli bir kripto para yorumcusunun açıklamalarına göre ülke şu anda özellikle USDT ile ilgili OTC işlemlerine odaklanıyor. Çünkü Çin hükümeti USDT’nin kara para aklama amacıyla kullanıldığını iddia ediyor ve bu konuda önlem almaya çalışıyor.