Popüler video paylaşım platformu YouTube’daki kripto para dolandırıcılıkları devam ediyor. Bu hafta görülen dolandırıcılık videolarında, ABD merkezli kripto para borsası Gemini’nin kurucuları olan Tyler ve Cameron Winklevoss ve Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in kimlikleri insanları Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları göndermeye teşvik etmek için kullanıldı.
Hediye Dolandırıcılığı
“Hediye” dolandırıcılığı olarak nitelendirebileceğimiz kötü niyetli girişim öncelikle kurbanlardan, QR kodu yoluyla bir cüzdan adresine ilk tutarı göndermelerini istiyor. Kötü niyetli kişiler gönderilen tutarın iki katına çıkacağı ve kişiye geri gönderileceğini vaat ediyor. Ancak kötü niyetli kişilerin ağına düşen kişiler tabii ki hiçbir karşılık alamıyor ve gönderdikleri kripto para birimlerini de kaybetmiş oluyor.
Bunların yanında olay fark edildiği anda farklı birkaç video ile yürütülmeye çalışılan dolandırıcılık girişimindeki görüntülerde hem Winklevoss ikizleri hem de Buterin sahneye çıkarak kendi projelerinin faydaları ile ilgili bilgi veriyor. Ancak tabii ki bu videolar eski sunumlardan alınan kesitlerdi. Örneğin; Ethereum kurucusunun yer aldığı video kesitinin bu yıl başında Londra’da düzenlenen bir Ethereum etkinliğinde çekildiği ifade ediliyor.
YouTube Ateş Altında
YouTube, sosyal medya devinin sahte XRP hediye dolandırıcılıklarına karşı platformu gerektiği gibi yönetemediği iddialarını dile getiren Ripple Labs kurucusu ve CEO’su Brad Garlinghouse tarafından adeta topa tutuldu.
Bununla birlikte YouTube’un dolandırıcılıkla hiçbir alakası olmayan hesapları sürekli çeşitli engellemelerle zor durumda bırakması ve gerçekten dolandırıcılık amacıyla kurulmuş hesaplar konusunda geç kalması son zamanlarda oldukça fazla eleştiriliyor.
Bilindiği gibi özellikle 2020 yılında Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili faydalı yayın yapan birçok kanalın “yanlışlıklar” sebebiyle videoları silindi. Sonrasında bazı kanalların “platform politikalarını” ihlal ettikleri gerekçesiyle kanalları tamamen kapatılmıştı. Video paylaşım platformu bu hamleleri sebebiyle büyük tepki görmüştü.
Ancak görünen o ki YouTube faydalı kanallara karşı gösterdiği temkinli duruşu gerçek dolandırıcılık girişimlerine karşı sergileyemiyor.