Türkiye’nin en tanınmış ve güvenilir iş adamlarından biri olan 89 yaşındaki Rahmi Koç’un adı bir dolandırıcılık girişiminde kullanıldı. CryptoBot adı verilen ve günler içinde insanlara yatırdıkları paranın kat be kat fazlasını kazandırdıklarını iddia eden bir girişim sözde Rahmi Koç ile bir röportaj gerçekleştirdi.
Sözde HaberTürk, Sözde Rahmi Koç
Bir web sitesini HaberTürk’ün kendi sitesiymiş gibi gösteren CryptoBot, Habertürk Ana Haber Bülteni spikeri Ceren Bektaş’ın Rahmi Koç ile bir röportaj gerçekleştirdiğini iddia etti. Hatta sözde bu çok önemli röportajın ardından Garanti Bankası’nın kendilerini arayarak röportajın durdurulmasını istediklerini de ortaya attılar.
Sözde Rahmi Koç ile gerçekleştirilen röportajda Koç’un şu ifadeleri kullandığı iddia edildi:
Avrupa, Avustralya, Asya ve Kuzey Amerika’da insanların bir gecede servet kazanmalarına yardımcı olan CryptoBot adlı bu yeni kripto para birimi yatırım platformunu duymuş olabilirsiniz. İnanmayabilirsiniz çünkü kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor.
Birçok Fahri Doktora ünvanı bulunan Rahmi Koç’un Türkiye’deki en güvenilir iş adamlarından biri olduğunu bilmeyen yoktur. Öncelikle şunu belirtmek isterim, bu tip dolandırıcılık girişimleri özellikle bu profilde insanları tercih ederler ki güven seviyesini arttırabilsinler. Dolayısıyla bu tip açıklamalara inanmadan önce çok sıkı bir araştırma yapmak gerekir.
Ayrıca CryptoBot kendini aşarak tüm dünyadaki güvenilir isimleri de işin içine kattı. İddia edilenlere göre Richard Branson, Elon Musk ve Bill Gates gibi isimler de bu “muhteşem projeyi” destekliyormuş… Bunun yanında haberde bir de muhtemelen internetten rastgele bulunan fotoğraflar kullanılmış ve bu fotoğraflardaki kişilerin CryptoBot sayesinde zengin oldukları iddia edilmiş.
İnternet Sitesi Ele Veriyor
CryptoBot’un internet sitesine girip baktığımızda da kimlere ait olduğu ya da nerede kurulduğu gibi bilgilerin yer almadığını görüyoruz. Normal şartlarda böyle projelerin internet sitelerinde detaylı olarak “kimler tarafından kurulduğu, amaçlarının ne olduğu, platformun nasıl çalıştığı” gibi bilgiler açıklanır.
Uzun lafın kısası, eğer biraz da olsa piyasayı takip ediyorsanız ve kripto para birimleri ile ilgili bilginiz varsa ilk okumada CryptoBot’un gerçekleştirdiğini iddia ettiği bu röportajın ve bir gecede para kazandırma vaadinin yalandan ibaret olduğunu anlayabilirsiniz.
Bu gibi dolandırıcılık girişimleri insanların kısa zamanda kolay para kazanma zaafını kullanır ve bunda da maalesef genelde başarılı olurlar. Çünkü herkes zengin olmak ister ve bunu kolay yoldan, tabiri caizse oturduğun yerden yapma fikri herkesin hayallerinde yatar. Ancak insanlar bu noktada aslında “kolay para” diye bir şey olmadığını kabul etmek istemedikleri için bu gibi dolandırıcılık girişimlerine inanıyorlar.
Benim tavsiyem; sadece kripto para alanında değil geleneksel sistemde de yatırım yapmadan önce mutlaka uzun bir araştırma yapılmalı. Ayrıca unutulmamalı ki “kolay para” diye bir şey yok… Şans oyunlarında bile “şansınızın” size yardım etmesi gerekir… Dolayısıyla kimse kimseye bir gecede parasını 10 katına çıkaracak bir fırsat sunmaz, sunamaz…