Dünyanın önemli bir bölümü gibi Türkiye de kripto paralar konusunda regülasyon çalışmalarına hız veriyor. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan MiCA bu noktada önemli bir kılavuz görevini üstlendi. Türkiye için son durum ne? Komisyondan geçen tasarı artık Meclis Genel Kurulunda, işte detaylar.
Kripto Para Yasa Tasarısı
Türkiye’nin FATF gri listesinden çıkabilmesi için atması gereken son adım kripto konusundaki düzenlemelerdi. Kara para aklama ile mücadele noktasında gerekli düzenlemeler yapıldı. Bugün de Meclis Komisyonunda görülüp kabul edilen taslak artık Meclis Genel Kuruluna gönderildi.
Sermaye Piyasası Kanununa kripto paralarla ilgili tanımların da eklendiği bu düzenlemede cüzdan, adres gibi kavramlar netleşiyor. Kripto varlık hizmet sağlayıcı platformları, saklama hizmeti veren şirketler dahil birçok alanda bu düzenleme ilklere imza atacak. Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemine dahil olmadan ihracı sayesinde kripto varlık ihraç etmek isteyenler dijital ortamda izlenebilecek.
Kripto Para Yasası Mecliste
Bundan sonraki aşamada TBMM Genel Kurulunda bu taslağın çok geçmeden kabul edilmesi bekleniyor. Haziran ayında yapılacak FATF toplantısından önce yasalaşması gereken bu tasarının temel amacı girişte de bahsedildiği gibi. Bundan dolayı birkaç iş gününde tüm sürecin tamamlanması bekleniyor.
Ömer İleri tarafından yapılan son açıklama yabancı borsaların tamamen yasaklanması gibi bir şey olmayacağını ve vergi hususunun ayrıca ele alınacağından bahsediyordu. Yatırımcıların işlemler ve kazançlarıyla ilgili ödeyecekleri vergi oranı için ayrıca çalışma yapılacak.
Yasadan Öne Çıkanlar
Kullanıcılar için önemli çıkarımlar şunlardır:
- Yabancı borsalar tamamen yasaklanmayacak.
- Kripto varlıklara dair vergi düzenlemeleri ayrıca ele alınacak.
- Yeni yasa ile birlikte yerel şirketler oluşturulabilir.
- Vadeli işlemler için global borsaların erişimi sınırlandırılabilir.
Global kripto para borsalarının önemli kısmı hali hazırda yeni yasaya hazırlık anlamında yerel şirketlerini oluşturdu. Fakat 2021 yılındaki dayatmada olduğu gibi yerel versiyonların zorunlu hale geldiği bir süreç yaşayıp yaşamayacağımız halen belirsiz. Üstelik vadeli işlemlerle ilgili yapılan açıklamalara bakılırsa global borsaların Türk yatırımcıların buna erişimini gerçek anlamda sınırlandırdığı, aksi durumda yaptırıma maruz kaldığı günler de görebiliriz.