Çin, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerindeki çalışmalarına son hız devam ediyor ve adım adım bitiş çizgisine yaklaşıyor. Bu durum dijital yuanın, bir ödeme sistemi olarak dolar hegemonyasını bitirip bitiremeyeceği tartışmasının alevlenmesine ve bazı taraflar için bu konuda endişelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Bu konuda açıklamalar yapan Cornell Üniversitesi’nde Ticaret Politikası profesörü ve Brookings Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Eswar Prasad, Çin’in dijital yuanının, renminbi’nin uluslararası bir ödeme para birimi olarak rolünü artıracağını ifade ediyor. Ancak Profesöre göre, bu durum doların baskın para birimi özelliğine neredeyse hiç zarar vermeyecek.
Dijital Yuan ve Dolar
Project Syndicate’de yayınlanan yazısında Prasad, Çin hükümetinin ülkenin finansal piyasalarında reform yapmaya devam edebilmesi ve CBDC’nin başarılı olması için sermaye akışındaki kısıtlamaları kaldırması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Prasad’a göre Çin’in küresel anlamda bir ödeme sisteminde başarılı olabilmesi için de sermaye kısıtlamalarından vazgeçmesi gerekiyor.
Bunların yanında Çin Halk Bankası’nın “hala renminbi döviz kurunu yönetiyor” olmasına dikkat çekti ve bu durumun yakın zamanda değişmeyeceğini de ekledi.
Öte yandan profesör, diğer gelişmekte olan ülkelerin Çin ile sağlam ticaret ve finansal bağları olduğu için, ulusal para birimi üzerinden “faturalandırmaya ve işlemlerini doğrudan gerçekleştirmeye başlayabileceklerini” ve resmi olarak piyasaya sürüldüğünde dijital yuan‘ı kolayca benimseyebileceklerini dile getirdi.
Tüm bunların yanında Çin Ticaret Bakanlığı 14 Ağustos’ta ülkenin merkez bankası dijital para birimi denemelerini Pekin’in yanı sıra Tianjin ve Hebei eyaletlerini de kapsayacak şekilde genişleteceğini duyurmuştu.