Dün video oyunu geliştiricisi Valve, Steam platformunda tüm NFT‘leri ve kripto para ile ilgili oyunları yasakladığını duyurdu. Steam, günlük 25 milyon oyuncunun yanı sıra binlerce oyundan oluşan bir katalog içeren, dünyanın en büyük video oyun platformlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Steam’in Kripto Kararı
Steam’den yapılan açıklamada, platformun artık kripto para birimleri veya NFT işlemi yapan veya bunlara izin veren blok zinciri teknolojisine dayalı uygulamaları desteklemeyeceği ve yayınlamayacağı belirtildi.
Neden Böyle Bir Adım Atıldı?
Valve, bugüne kadarki en sağlam oyun ekonomilerinden bazılarını inşa etmede öncü olarak biliniyor. Örneğin; Counter Strike: Oyun yapımcısının tartışmasız en başarılı franchise’ı olan Global Offensive, oyuncuların dijital öğeleri gerçek parayla satın alabileceği, satabileceği ve takas edebileceği gelişen bir dijital ekonomiye sahiptir.
Dolaşımdaki 700 milyondan fazla ürün ve ikincil pazarlarda 14 milyar doları aşan piyasa değeri ile oyuncular bu dijital ekosisteme adeta hayranlar. Özünde bu sanal öğeler, non-fungible token’lara çok benziyor. Bir öğeyi satın aldıktan sonra söz konusu öğe, NFT’lerin aksine merkezi bir şekilde de olsa oyuncuya ait oluyor.
Aslında NFT’ler ve blok zincir teknolojisi, Valve’in halihazırda var olan dijital ekonomisi için yeni çözümler olarak değerlendiriliyor. Peki, neden yasaklama yoluna gidildi?
Valve’ın sahibi olduğu ve işlettiği merkezi bir platform olan Steam marketplace, kullanıcılarına dijital ürünlerini para karşılığında alıp satmalarına olanak tanıyor.
Ancak buradaki sorun, paranın başkasına aktarılamamasıdır ve daha çok, kullanıcıların resmi mağazadan diğer ürünleri veya oyunları satın alabilecekleri mağaza kredisine benzer. Dolayısıyla bu ürünlerin gerçek bir parasal değeri olmadığı ifade edilebilir.
Öte yandan NFT’ler ve kriptoyla ilgili oyunlar, gelişen dijital ekonomileri ve pazarı menkul kıymetler altına girebileceğinden Valve için yasal bir risk oluşturuyor.