Stablecoin piyasası, 2023 yılında rekor bir büyüme göstererek tüm zamanların en yüksek piyasa değerine ulaştı. Ancak bu hızlı genişlemenin ardından sadece birkaç ülke stablecoin piyasasını düzenleyen yasalara sahip. PwC’nin 2023 Küresel Kripto Düzenleme Raporu’na göre, altı ülke stablecoin düzenlemelerini hayata geçirmiş durumda.
Bu altı ülke; Bahamalar, Cayman Adaları, Cebelitarık, Japonya, Mauritius ve İsviçre olarak belirlendi. Bu ülkelerin, kripto piyasasına yönelik yasal düzenleyici çerçevesi, AML kuralları ve Mali Eylem Görev Gücü’nün seyahat kuralı gibi düzenlemeleri de içeriyor.
PwC’nin raporunda değerlendirilen 35 ülkenin çoğu, stablecoin şirketleri için yasal bir çerçeve oluşturmadı. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi büyük ekonomiler, stablecoin düzenlemelerini ele almadı.
Analiz edilen ülkelerin %40’ı stablecoin düzenlemeleri konusunda herhangi bir adım atmazken, %25’inde düzenleme süreci başlatılmış veya planlar askıya alınmış durumda. Sadece %9’u ise stablecoin yasalarını uygulamaya koymuş.
Raporda, kripto para birimlerinin kullanımını yasaklayan ülkeler de belirtiliyor. Bunlar arasında Çin, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler yer alıyor.
Stablecoin projeleri, kripto para ekosisteminin önemli bir bölümünü oluşturuyor ve Tether, bu alanda en çok işlem gören varlık. Tether’in piyasa değeri Aralık 2023’te 90 milyar doları aşarak büyük bir artış gösterdi ve toplam stablecoin piyasa değeri 131 milyar dolarla tarihi bir zirveye ulaştı.