Rusya’da önerilen bir kripto taslağının en son hali, ülkenin kriptoyu yakında yasallaştırmaya hazırlandığını gösteriyor. Ancak tasarının belirli yönleri, özellikle kriptoyu yasal varlık olarak kullanma yaklaşımı bazı soruları gündeme getirdi.
Kriptolar Yasallaşıyor Mu?
Yerel haber ajansı Kommersant tarafından hazırlanan bir rapora göre, yeni taslak dijital para biriminin “Rusya Federasyonu’nun para birimi olmayan bir ödeme aracı” olarak kabul edilebileceğini öne sürüyor.
Ancak ülke, yalnızca merkezi olmayan token’ların kabul edilmesine izin verecek. Bu muhtemelen Tether (UST) gibi USD destekli sabit paraların ödeme olarak kabul edilmeyeceği anlamına geliyor. Kommersant’a göre, hangi kripto para birimlerinin hükümet tarafından varlık olarak onaylanacağı henüz belli değildi.
Öte yandan tasarının diğer yönleri, ilk taslağından bu yana aynı kaldı. Kripto borsaları için katı lisanslama gereklilikleri ana hatlarıyla belirtiliyor ve ayrıca sıradan vatandaşların işlem yapabileceği kripto miktar da kısıtlanıyor.
Ülke ayrıca sınırları içinde kripto işlemi yapılan tüm varlıkların, vatandaşların ve borsaların bir kaydını oluşturacak.
Madencilik Detayı
İşlemlerde olduğu gibi, tasarı da ülkedeki kripto madenciliği işletmelerinin bir kaydını oluşturmayı amaçlıyor. Tasarı, madenciliği yasal olarak belirsiz bir alandan çıkaracak ve hükümetin düzenlemesi altında olmasına izin verecek. Ayrıca madencilik vergilendirilecek.
Madenciliğe odaklanma, Rusya’nın bir madencilik merkezi olma konusundaki büyük potansiyeli göz önüne alındığında, birkaç Rus bakanın alanı yasallaştırma çağrıları sırasında geldi. Ucuz elektrik ve soğuk bir iklim en büyük iki çekici unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak Batılı ülkelerin Rusya’ya kripto yaptırımları uyguladığı göz önüne alındığında, ülkenin açık deniz kripto ticaretini nasıl kolaylaştıracağı belirsiz. Rusya merkez bankası üyesi Ksenia Yudaeva da, bankanın yaptırımlardan kaçınmak amacıyla kripto kullanmak için sınırlı seçenekler gördüğünü söyledi.