BRICS’in kurucu üyeleri Rusya ve Çin, 16. BRICS zirvesinde ekonomik işbirliklerini geliştirmek amacıyla önemli adımlar attı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, zirvede bir araya gelerek iki ülke arasındaki ticari ve stratejik işbirliklerini artırma kararı aldı. Putin, bu işbirliğinin küresel ekonomik denge için kritik bir unsur olduğunu vurguladı. Rusya ve Çin’in ortak projeleri kapsamında enerji, sanayi, yüksek teknoloji ve tarım gibi çeşitli sektörlerde yeni adımlar atılacağı belirtildi.
ABD’nin Yeni Yaptırım Hamlesi
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya’nın askeri faaliyetlerini destekleyen kurumlara karşı yeni yaptırımların yolda olduğunu duyurdu. ABD, Kremlin’e yönelik baskıyı artırmayı amaçlarken, özellikle Rusya’nın askeri kapasitesine maddi destek sağlayan kuruluşlar hedef alınıyor. Daha önce ABD ve G7’nin, Rusya’nın 300 milyar dolarlık fonunu dondurduğunu ve bu fonların Ukrayna’ya kredi sağlamak amacıyla kullanılabileceği belirtilmişti. Bu hamleler, BRICS ülkelerinin daha fazla ekonomik bağımsızlık arayışına yönelmesini hızlandırdı.
BRICS Bloku Genişliyor
BRICS, bu yıl Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu yeni üyelerle genişledi. Bu genişleme, özellikle dolar bazlı yaptırımlardan kaçınmak isteyen ülkelerin BRICS içinde daha güçlü bir yer edinmesine olanak sağladı. Yaptırımların baskısı altında kalan ülkeler, ABD dolarına bağlı olmayan alternatif ekonomik stratejiler geliştirme çabasına girdi.
Rusya ve Çin’in BRICS işbirliği çerçevesinde attığı adımlar, küresel ekonomideki çok kutuplu yapıyı destekleyici bir unsur haline gelmiş durumda. Uzmanlar, bu ortaklığın ABD’nin ekonomik yaptırım politikalarına karşı bir denge unsuru oluşturabileceğini öngörüyor.
BRICS ülkeleri arasındaki artan dayanışma ve genişleyen üyelik yapısı, küresel ekonomi üzerinde yeni güç merkezleri oluşturma çabalarını kamçılıyor. Rusya ve Çin’in güçlü işbirliği, özellikle ABD ve Batılı müttefiklerinin yaptırım politikalarına alternatif çözümler geliştirmeyi hedefleyen bir yol haritası ortaya koymaya başladı.