Bir Fintech şirketi olan Ripple’ın kripto para birimi olan XRP’nin en iyi yılı olan 2017’den sonra teknik açıdan bir daha toparlanamadığı görülüyor. Ancak Ripple ödeme sistemi olarak çok iyi ortaklıklar kurdu ve XRP de bu ortaklıklarda kullanılan bir para birimi. Normal şartlar atılan her büyük adım sonrasında artması beklenen fiyat XRP’de neredeyse 2 yıldır artmıyor.
Yine de XRP’nin SWIFT işlemleri yerine tercih edilmeye başlamasını ve büyük finansal kurumlarla kurulan ortaklıkları kripto para benimsenmesi açısından büyük bir adım olarak görüyorum. Çünkü bu durum bireylerin yanı sıra şirketlerin de merkezsizliği tercih etmeye başladığını gösteriyor. Bunun yanında fiyat açısından az volatil bir varlığın olması şirketlerin Ripple gibi girişimlere daha olumlu bakmasını sağlıyor.
Ripple Değerli Mi Değil Mi?
Eğer yalnızca fiyat açısından bakılırsa XRP’nin 2 yıldır çok da değerli bir varlık olmadığı iddia edilebilir. Ancak dikkat edersiniz sadece fiyat açısından diyorum. Çünkü daha önce bu yazımda da bahsettiğim gibi kripto para birimlerinin değeri yalnıza fiyatlarıyla ölçülemez.
Dolayısıyla Ripple gerek Türkiye’de gerek tüm dünya çapında kurduğu ortaklıklar sayesinde benim gözümde değerli bir fintech şirketi ve kripto para birimi XRP de değerli bir coin…
Bunun yanında Russia Today’a röportaj veren Amerikan Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün önde gelen yazarı ve üyesi Jeffery Tucker, “XRP’nin antik SWIFT sisteminin başarısızlıklarından doğan son derece önemli bir teknoloji” olduğunu düşündüğünü dile getiriyor. Ayrıca Tucker’a göre mevcut finansal sistemler yeni küreselleşme çağının ihtiyaçlarını ele alabilecek kadar güçlü değil. Bu durumda da Ripple ve XRP bu boşluğu doldurabilecek yetkinliğe sahip. Dolayısıyla Tucker da Ripple’ın bu anlamda gerçekten değerli olduğunu düşündüğünü dile getiriyor.
Ancak bunun yanında XRP yatırımı yapan ve uzun zamandır beklediğini alamayan yatırımcılar için piyasa hacmi bakımından üçüncü sırada yer alan coin değerli olmayabilir. Açıkçası bunu da anlayabilirim. Çünkü 2017 yılındaki performansı sebebiyle bir kripto para birimine yatırım yapıyorsunuz ve sonrasında tüm olumlu adımlara rağmen beklediğiniz artışı göremiyorsunuz… Dolayısıyla coin size istediğinizi kazandırmadığı için değersiz oluyor. Eğer XRP yatırımcıların beklentisini karşılasaydı muhtemelen değerli mi değil mi diye tartışmıyor olurduk. Yani yatırımcılar ile XRP arasındaki ilişkiye bir nevi “win win” ilişkisi denilebilir: Eğer kazandırmıyorsan değersizsin…
Ripple’ın Başarıları
Öncelikle Ripple’ın bir Fintech firması olarak kripto para ekosisteminde güçlü bir şirket olduğunu ben rahatlıklar dile getirebilirim. Şu anda dünya çapında Ripple için çalışan kişi sayısı 530’u aşmış durumda. Ayrıca Ripple aldığı yatırımlarla şu anda en değerli ikinci kripto para firması konumunda yer alıyor.
Bunların yanında Ripple’ın ODL çözümleri sayesinde işlem ücretlerinde %80’e varan tasarruf sağlanıyor ki bu oran çok ciddi bir oran.
Öte yandan RppleNet ödeme ağına dahil olan banka sayısı da günden güne artıyor. RippleNet ağında işlem gerçekleştiren bankalar arasında; Amerika’nın sekizinci büyük bankası PNC Bank, Umman’ın en büyük ikinci bankası DhofarBank, Kuveyt Ulusal Bankası (NBK), Suudi Arabistan National Commercial Bank ve Türkiye’nin en büyük bankalarından Akbank yer alıyor.
Dolayısıyla kripto para ekosistemine hakim olan herkesin savunduğu gibi yatırımcıların aksine bir kripto para biriminin değerini belirleyen tek şey fiyatı değildir. Kurduğu ortaklıklar, ne kadar çok kullanıldığı, benimsenme oranı gibi faktörlerin bana göre değer üzerinde fiyattan çok daha fazla etkisi var.