Orta Afrika Cumhuriyeti, blockchain teknolojisinin sunduğu fırsatları kullanarak varlıkların tokenize edilmesine odaklanan bir adım attı. Bu hamle, gelecekte tokenize varlıkların önem kazanacağı göz önüne alındığında büyük bir önem taşıyor. Sango proje ekibi tarafından başlatılan bu girişim, ülkenin arazi ve doğal kaynaklarını tokenleştirmeyi hedefliyor.
Ülkenin yasama organı, Orta Afrika Cumhuriyeti’ni Afrika’da tercih edilen bir merkez haline getirmeyi hedefleyerek bu girişimi onayladı. Ayrıca, hem yerel hem de uluslararası şirketler için çevrimiçi işletme lisansı ve elektronik vize başvurularını kolaylaştıran bir zemin de hazırlanıyor. Sango ekibi, lisanslar alındıktan sonra, işletmelerin Sango platformunda blockchain’in yeteneklerini kullanarak sorunsuz bir şekilde faaliyet gösterebileceğini belirtiyor.
Sango projesi, kaynak tokenizasyonu fikriyle geçen yıl başlatıldı. Proje, Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) olmayan ayrı bir yan zincir ağında Bitcoin tarafından desteklenen devlet tarafından verilen bir token olan Sango Coin aracılığıyla Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yatırım yapmayı amaçlıyordu. Ancak, Anayasa Mahkemesi, token’ın ICO’sunun başlamasından iki ay sonra, token kullanarak arazi ve vatandaşlık satın almanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.
Nisan 2022’de Orta Afrika Cumhuriyeti, El Salvador’dan sonra Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul eden ikinci ülke oldu. Ancak bu yasa yaklaşık bir yıl sonra iptal edildi. Başkan Faustin-Archange, kriptoya olan açık desteğiyle tanınıyor ve Sango’nun bu yeni yasaya öncülük ettiği için onu takdir ediyor.