Elde edilen son veriler, kurumların Bitcoin’i (BTC) 12.000-15.000 dolar aralığında yoğun bir şekilde biriktirdiğini gösteriyor. Whalemap’teki analistlere göre ise bu olumlu bir eğilim. Çünkü kurumlar ve balinalar genellikle uzun vadeli bir yatırım stratejisi göz önünde bulundurularak varlık biriktiriyor.
Kurumsal Yatırımcılar BTC Biriktiriyor
Bireysel yatırımcılardansa daha büyük yatırımcıların BTC birikimi yapıyor olması, Bitcoin’in rallisine rağmen ana akımda neden Bitcoin ilgisinin artmadığını gösteriyor olabilir. Google Trends de dahil olmak üzere çeşitli ölçümler, son aylarda parabolik rallisine rağmen BTC’ye yönelik genel talebin yetersiz olduğunu gösteriyor.
Öte yandan Whalemap analistleri, balinalar tarafından ortaya çıkan Bitcoin talebindeki son ani artışı “kurumsal FOMO” olarak tanımladı. “Kaybetme korkusu”nun kısaltması olan FOMO, yatırımcıların sürekli olarak yükseleceğinden korktukları bir varlığa giderek daha fazla yatırım yapma eğilimleri olduğunu ifade ediyor. Analistler balina kümelerini ve balina cüzdanlarına girişleri gösteren bir tabloya değinerek, “Bunlar seviyeler ve kurumsal fomo böyle görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Bunlara ek olarak balina kümeleri,10.000 BTC’yi aşan yatırımcıların adresleri olan balina adresleri, Bitcoin satın aldığında ve uzun süreler boyunca hareket ettirmediğinde ortaya çıkıyor. Bu da balinaların en son BTC alımlarını kişisel cüzdanlarında tutmayı planladıklarını gösteriyor. Whalemap analistleri ise yukarıdaki tabloya atıfta bulunarak konuyla ilgili olarak, “Balonlar, balinaların şu anda ellerinde bulundurdukları BTC’yi satın aldıkları fiyatları gösteriyor.” ifadelerini kullanıyor.
Balinalar Neden BTC Biriktiyor?
Balinaların agresif bir şekilde Bitcoin biriktiriyor olmasının, muhtemelen Ekim ayından bu yana kripto para birimi piyasasında mevcut olan iki temel eğilime dayandığı düşünülüyor.
İlk olarak, son ralli boyunca kısa vadeli likidasyonlarda keskin bir azalma oldu. Önceki rallilerde BTC artışa geçtiğinde verdiğinde, büyük borsalarda 100 milyon dolar değerindeki sözleşmeler kapatıldı. Bu da rallinin kısa bir sıkışma değil, gerçek bir birikim aşaması olduğunu gösteriyor.
İkinci olarak, spot piyasa türev piyasasına liderlik ediyor. BTC’nin fiyatı arttığında, BTC’nin fonlama oranı nadiren ortalama %0.01’in üzerindeydi. Düşük fonlama oranı, vadeli işlemler piyasasının çoğunlukta olmadığını gösteriyor, bu da talebin başka yerlerden geldiğinin bir işareti olarak nitelendiriliyor.
Bunlara ek olarak balinaların ve kurumların artan katılımının yanı sıra, genel işlem hacmi de son rallide önemli ölçüde arttı. Santiment analistleri, devam eden rallinin 2017 rallisinden daha fazla hacme sahip olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte Bitcoin’de 20.000 dolara giden yolda önünde hala engeller olduğu düşünülüyor ve bu engellerin aslında sağlıklı bir ralli için gerekli olduğu düşünülüyor.