Silikon Vadisi teknoloji şirketleri arasında bir efsane haline gelen tekno-distopik bilim kurgu romanı Neal Stephenson’ın Snow Crash’i, 1992’de gelecekte bir metaverse yükselişinin yaşanabileceğini öngördü.
Gelecek Öngörüsü
Stephenson’ın “sadece saçmaladığını” söylemesine rağmen, Snow Crash‘in ürkütücü derecede doğru tahminleri ve yeni dünya inşası, Jeff Bezos ve Mark Zuckerberg dahil olmak üzere teknoloji girişimcileri ve fütüristler tarafından uzun süredir saygı görüyor.
Web3 tasarımcıları ve pazarlamacıları günümüzün metaverse’lerinde reklam vermeye hazırlanırken, Stephenson’ın romanı her zamankinden daha gerçekçi görünüyor.
Örneğin; 23 Şubat’ta karma gerçeklik NFT platformu Realm, merkezi olmayan reklam şirketi Alkimi ile bir ortaklık duyurdu. Realm, mevcut reklam biçimlerinden elde edilen geliri şeffaf bir şekilde paylaşarak oyuncuları reklamlardan kazanmaya teşvik etmek için Alkimi’nin platformunu kullanmayı planladığını belirtti.
Bir duyuruda Snow Crash gibi bir tekno-pazarlama distopyasından nasıl yararlanılacağından bahseden Realm kurucu ortağı Matthew Larby, şeffaflığın en önemli öncelik olduğunu söyledi:
Reklamcılık, mevcut sosyal uygulamaların çoğunun temel bir parçasıdır, ancak mevcut anlaşmalar hem verileri oluşturan kişi hem de harcamalarını doğrulamak için mücadele eden reklamveren için oldukça kötü oldu.
Alkimi ve Realm, şeffaf ve sürdürülebilir bir reklam ortamı sağlamaya odaklanmış olsa da, diğer büyük oyuncular metaverse’e de odaklanıyor.
Metaverse Hamleleri
JPMorgan kısa süre önce metaverse’ü “1 trilyon dolarlık bir fırsat” ilan etti ve ayrıca “pazarlamanın potansiyel olarak meta-ekonominin en büyük segmentlerinden biri olduğunu” belirten bir rapor yayınladı.
İngiltere merkezli oyun içi reklam firması Bidstack de çok uluslu medya platformu Azerion ile ortaklık yaptığını duyurdu. Bidstack, şirketlerin ürünlerini Call of Duty gibi bir oyunda reklam panolarında sergilemek için ödeme yaptığı “oyun içi” reklamlar oluşturma konusunda uzmanlaşmış bir firma olarak karşımıza çıkıyor.
Bununla birlikte metaverse bir oyun olarak tasarlanmıyor, insanların artan miktarda zaman harcayacağı alternatif bir dünya olarak tasarlanıyor, bu da sonuçta reklamcılığın çoğu marka için bir sonraki adım olacağı anlamına geliyor.