Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) araştırmacıları Perşembe günü yayınlanan bir raporda, dünya merkez bankalarının “merkez bankası dijital para birimleri üzerinde kapsamlı çalışmalar yaptığını” dile getirdi.
Genellikle “merkez bankalarının merkez bankası” olarak adlandırılan BIS, merkez bankalarının dijital para birimleri konusundaki fikirlerini ölçmek için bu tarz bir araştırma yapma gereği duyduğunu ifade ediyor.
Perşembe günkü rapora göre, “2019’un ikinci yarısında” gerçekleştirilen BIS anketine altmış altı merkez bankası katıldı. Araştırmaya katılan ülkeler arasında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin yer aldığı ifade edildi.
Araştırmanın Bulguları
Yapılan açıklamalara göre araştırmada ortaya çıkan ana bulgu: “İş hızla ilerliyor, ancak atılan adımların çoğu deneme ve proof-of-concept’in yaratılması alanlarında atılıyor.”
BIS araştırmacıları konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda şu ifadeleri kullanıyor:
Anket, geçen yılki araştırmalarda elde edilen bulguları destekliyor, özellikle de çok çeşitli motivasyonlar CBDC’ler üzerinde kapsamlı merkez bankası araştırmaları ve deneyleri yürütüyor. Sadece birkaç EME merkez bankası yoğun gelişme gösterdi ve yakında bir CBDC yayınlamaya yönelik kesin niyetleri var. Bununla birlikte, planların daha önceki beklentilere kıyasla hızlandığı görülmektedir.
Öte yandan hazırlanan raporda katılımcıların yüzde sekseninin bu tür projeler üzerinde çalıştığı belirtildi. Ayrıca raporda merkez bankalarının kendi ülkelerinde tamamen dijital bir para birimi çıkarmak için yasal otoriteye sahip olup olmadıklarını konusu da ele alındı. Bu noktada durumun karışık olduğunu belirten rapora göre katılımcıların dörtte biri bu yetkiye sahip olduklarını ifade etti. Ancak rapora göre katılımcıların üçte biri böyle bir yetkiye sahip olmadıklarını dile getirirken yaklaşık olarak %40’lık kesim herhangi bir fikirleri olmadığını belirtti.
Kaynak: The Block