Piyasa değerine göre en büyük halka açık Bitcoin madencisi olan Marathon Digital, 26 Haziran’da Bitcoin’in son halving etkinliğinin ardından gelir akışlarını çeşitlendirmek amacıyla altcoin madenciliğine genişlediğini açıkladı. Marathon, altcoin olarak Kaspa’yı seçti ve Eylül 2023’te özel entegre devre (ASIC) madencilerini kullanarak ilk adımı attı.
Madencilik Şirketinden Dikkat Çeken Adım
Marathon, toplamda yaklaşık 60 PH/s Antminer KS3, KS5 ve KS5 Pro ASIC satın aldığını duyurdu. Bitmain, bu cihazların mevcut ağ zorluk oranı ve Kaspa fiyatı göz önüne alındığında %95’e kadar kar marjı üretebileceğini iddia ediyor. Kaspa hash oranının yarısı şu anda Marathon’un Teksas’taki tesislerinde faaliyette, geri kalanı ise üçüncü çeyrekte aktif olacak. 25 Haziran itibarıyla Marathon, yaklaşık 15 milyon dolar değerinde 93 milyon KAS token çıkardığını bildirdi.
Marathon, bu yılın ilk çeyreğinde 176 milyon dolarlık Bitcoin çıkardı ve 31 Mayıs itibarıyla elinde 1,1 milyar dolar değerinde 17.857 Bitcoin bulunduruyor. Marathon, MicroStrategy’nin ardından en büyük halka açık madenci holdingine ve genel olarak ikinci en büyük kurumsal holdinge sahip.
Kaspa’ya Yönelik Detaylar Neler?
Yatırımcılar tarafından pek bilinmeyen Kaspa, CoinGecko verilerine göre şu anda Bitcoin, Dogecoin, Bitcoin Cash ve Litecoin’in ardından beşinci en büyük çalışma kanıtı destekli kripto para birimi. Kaspa 4,2 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip ve 24 saatlik işlem hacmi 128 milyon dolar. Marathon’a göre Kaspa’nın dolaşımdaki arzı yaklaşık 24 milyar KAS olup, mevcut blok ödülü 103,83 KAS ve toplam arz 28,7 milyar KAS.
Kaspa, iş kanıtı konsensüs mekanizmasını kullanırken, aynı anda birden fazla bloğun üretilmesine olanak tanıyan BlockDAG kullanması açısından Bitcoin’den farklı. Marathon, Kaspa’nın saniyede bir blok işlediğini, Bitcoin’in ise ortalama 10 dakikada bir blok işlediğini belirtti. Bu durum, Kaspa madencilerinin belirli bir zaman diliminde daha fazla blok ödülü kazanmasına olanak sağlıyor. Marathon Büyüme Sorumlusu Adam Swick, Kaspa madenciliği yaparak Bitcoin’den farklı ve kripto varlık hesaplamasındaki temel yetkinliklere doğrudan bağlı bir gelir akışı yaratabildiklerini söyledi.
Önemli Çıkarımlar
– Kaspa madenciliği, Bitcoin madenciliğinden farklı bir gelir kaynağı sunuyor.
– ASIC madencilerinin kullanımı ile yüksek kar marjı elde edilebilir.
– Kaspa’nın BlockDAG teknolojisi, daha hızlı blok işlemleri sunar ve bu da daha fazla ödül kazanma imkanı sağlar.
– Marathon’un genişlemesi, yatırımcılara alternatif kripto para madenciliği fırsatları sunar.
Marathon Digital’in altcoin madenciliğine yönelmesi, şirketin gelir akışlarını çeşitlendirme çabası olarak görülüyor. Kaspa’nın sunduğu teknolojik farklılıklar ve potansiyel kar marjları, yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratabilir.