Bitcoin iktisatçıların ve bilişimcilerin ilgisini cezbettiği kadar akademik dünyada da en çok rağbet edilen konulardan biri olmayı sürdürüyor. Disiplinler arası araştırma konusu olan kripto para dünyası sonunda Pittsburgh Üniversitesinin yayınlamaya başladığı Ledger adındaki ilk bitcoin’e özel akademik dergisine kavuştu.
Hakemli Akademik Dergi: Ledger
Peki bugüne kadar bitcoin konulu akademik yayın yapılmıyor muydu? Bitcoin ağında bilgi dağılımını irdeleyen bilgisayar bilimleri makalelerinden tutun da kripto para tabanlı mali enstrümanların kullanımında düzenleme öneren hukuksal incelemelere kadar pek çok alanda bilimsel yayın zaten yapılıyor. Ledger dergisi editörleri kripto para alanının klasik dergilerde yayınlanmak için fazla dağınık bir çalışma alanı olduğunu savunuyorlar.
Hakem denetimli akademik bir dergi olan Ledger‘da teknik, sosyal, ekonomik ve felsefi alanlardaki kripto para gelişmeleri yer alacak. Örneğin yeni bir algoritma önerisini ya da makro ekonomik bir çalışmayı konu alan makaleler bu dergide yayınlanabilecek.
Dergi çıkarma fikri ilk olarak Ledger‘ın yönetici ve editörlüğünü yapan Dr. Peter R. Rizun ve Prof. Christopher E. Wilmer tarafından bitcointalk.org forumunda öne atıldı. Dr Rizun; disiplinler arası bir iletişim kanalı oluşturarak ekonomi, sosyoloji, fizik, hukuk, siyaset bilimi gibi konularda yetişmiş parlak zekaların bitcoin’in gelişimine maksimum seviyede katkı sağlamasını istediğini söyledi.
Oxford, Stanford ve MIT’den Katılım
Akademik dünya da aynı fikirde olacak ki Oxford, Stanford ve MIT Üniversitelerinden temsilciler derginin hakem heyetinde görev almaya başladılar bile.
Dergi teknolojisini bitcoin’den ilham alan bir yeniliğe de imza atıyor. Bitcoin’in bir özelliği veritabanına giren her bilginin sonsuza dek saklanıyor olması. Her makale yayınlanmadan önce kriptografik özet fonksiyonundan geçirilecek ve bu çıktı bitcoin blok zincirindeki işleme eklenerek o tarihteki varlığı kanıtlanmış olacak.