Kriptografik hash (Kriptografik Özet) fonksiyonları, şifreleme işleminde kullanılan matematiksel bir işlevdir. Genel hash işlevleri, sabit uzunluktaki çıktıları dönüştürmek için değişken uzunluktaki girdileri kullanır. Kriptografik hash fonksiyonları, hash fonksiyonlarının mesaj iletme özelliklerini güvenlik özellikleriyle birleştirir. Bu yazımızda; hash algoritmaları nelerdir? hash fonksiyonu, hash fonksiyonu ve önemi, hash ne demek bilgisayar, hash algoritmaları nelerdir? hash fonksiyonlarının temel işlevi nedir? sha256 nedir? hash nedir? Gibi kavramlara değiniyoruz.
Kriptografik Hash Fonksiyonu
Hash fonksiyonları, mesajların bütünlüğünün kontrol edilmesi ve bilgilerin doğrulanması gibi görevler için bilgi işlem sistemlerinde yaygın olarak kullanılan veri yapılarıdır. Ancak kriptografik olarak zayıf olarak kabul edilirler. Kriptografik hash fonksiyonları, tipik hash fonksiyonlarına güvenlik özellikleri ekler. Böylece bir iletinin içeriği, alıcılar ve gönderenler hakkındaki bilgilerin çözülmesi zorlaştırır.
Kriptografik hash fonksiyonları başlıca şu üç özelliği gösterir:
- Bunlar “çarpışmasız” (collision-free) olarak tanımlanırlar. Yani basit bir anlatımla, iki giriş hash’inin çıktısı aynı olamaz.
- Kriptografik hash fonksiyonları gizlenebilirler. Başka bir deyişle, bir hash fonksiyonu için girdi değerini çıktıdan tahmin etmek zor olmalıdır.
- Son olarak kriptografik hash fonksiyonları “bulmaca dostu” olarak tanımlanırlar. Başka bir deyişle önceden tanımlanmış bir çıktı sağlayan farklı bir girdi seçmek zor olmalıdır. Bu nedenle giriş mümkün olduğu kadar geniş bir dağıtımdan seçilmelidir.
Hash Fonksiyonlarının Temel İşlevi Nedir?
Yukarıda belirtilen üç özelliğin her zaman bir kriptografik hash fonksiyonunda olması istenir. Ancak pratikte her zaman uygulanamazlar. Örneğin, girdi hash’leri ve çıktıları için örnek uzaylardaki eşitsizlik, çarpışmaların mümkün olmasını sağlar. Bunun bir örneğine, MIT Dijital Para Birimi Girişimi’nin IOTA‘da çarpışma güvenlik açığı bulunduğunda rastlanmıştı. Şifreleme sağlama işlevleri, işlem bilgilerini anonim olarak iletmek için şifreleme para birimlerinde yaygın olarak kullanılır.
Hash Fonksiyonu Önemi Nedir?
Kriptografik hash fonksiyonları, internet üzerinde yapılan veri alış-verişlerinde değiştirilen verinin bütünlüğünün bozulup bozulmadığının anlaşılmasına, web uygulamalarında kullanıcı parolalarını saklamak yerine hash’lerinin alınıp veri tabanında saklanmasına ve büyük dosyaların karşılaştırılması gibi durumlarda kullanıldığı için oldukça önemlidir.
Sha256 Algoritması Nedir?
Kriptografik hash fonksiyonları, işlem bilgilerini anonim olarak iletmek için kripto para birimlerinde yaygın olarak kullanılır. Örneğin, orijinal ve en büyük kripto para birimi olan Bitcoin algoritmasında SHA256 kripto hash fonksiyonu kullanılır. Hash fonksiyonları ve hash rate konularıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.