2021’de kripto piyasa rallisi sonrası, yatırımcıların odağı merkeziyetsiz finanstan çıkıp, NFT sektörü sayesinde tokenleşmeye kaydı. Kripto piyasa, blok zincir sektöründe çeşitli token ve NFT’leri depolamaya başladı ve bu değişim bu sektörden neler bekleyebileceğimiz sorusunu gündeme getirdi.
Bitcoin ağında, 2023 Ocak ayında Casey Rodamor tarafından tanıtılan Ordinals protokolü ile her tür veri kalıcı olarak ağa eklenebilir hale geldi. Bu gelişme, topluluğun müzik, sanat ve video oyunları gibi öncü sektörlerde blockchain ağa yazılan deneyler yapmasına yol açtı. Ordinals, ilk olmamakla birlikte topluluk arasında en popüler protokol oldu ve Bitcoin ekosistemine büyük umutlar bağlandı.
Blockchain ekosistemlerinde verilerin %100’ünün saklanması her zaman gerekli değil, çünkü bu süreç bazı uygulamalar için pahalı ve verimsiz. Bu yüzden, Bitcoin ağındaki Taproot Assets gibi çoğu bilgiyi zincir dışı tutmayı hedefleyen çözümler, diğer projelerin ekosisteme dahil olmasını sağlayan protokoller için hayati önem taşıyor.
2021’de yaşanan ralliyi hatırlayan kullanıcılar için Ethereum ağında işlem ücretleri olarak 50 doların normal olduğu biliniyor. Yuga Labs tarafından Otherside NFT’lerinin basımında olduğu gibi kullanıcıların işlem başına 6 ETH’ye kadar ödediği ani komisyon ücretlerini de unutmamak gerekir. Bu nedenle, Layer-1 blockchain ağlarını ölçeklendirmek için tasarlanan Layer-2 blockchain ağları, bir sonraki boğa piyasası için önemli olacak.
Ethereum ekosisteminde 2021’de dikkate değer sayıda proje vardı ve bunun nedenleri değişiyordu. Ancak en önemli neden, kullanıcıların bu aktiviteleri kültürel bir unsur olarak görmeleriydi. Bu alandaki en önemli gelişme, birkaç ay içinde Ethereum ağında gerçekleşmesi beklenen EIP-4844’ün uygulanması olacak. Bu, işlem maliyetlerini daha da düşürecek ve ağ altyapısını daha sağlam hale getirerek bu alanda kullanıcıları çekip tutacak.