Kripto para piyasası, toplam değer olarak 1,8 trilyon doları aşma çabasında devam ederken, yatırımcılar borsalara yeniden yönelmeye başladı. ETF’lerin piyasaya getirdiği heyecan, yatırımcıların yükselişe olan inancını artırıyor ve hacimler 100 milyar dolar seviyesine ulaşıyor. Ancak, Mart ayı hacimlerine henüz ulaşılamamış olsa da, piyasa yapılarının gelecekteki rekabette bu hacimlere ulaşması bekleniyor.
Ana kripto para birimi Bitcoin, yaklaşık %5 düşüşle 45.500 dolara ulaştı. Spot Bitcoin ETF’ler, haftanın son işlem gününde satıcılı bir başlangıç yapmasına rağmen, ilk dakikalarda kötü sayılmayacak bir hacimle açıldı. Dün piyasada 4,6 milyar dolarlık bir hacim gözlemlendi.
Bitcoin, ETF heyecanı ile ilk işlem gününde 3 bin dolarlık bir artış yaşayarak, son ayı piyasasından bu yana ilk defa 50.000 dolar sınırına bu kadar yaklaştı. Alan Tardigrade ise Bitcoin’in yükseliş yapısını koruduğunu ve bir “boğa bayrağı” oluşturduğunu ifade ediyor. Bu durum, son 24 saatte altcoinler için pozitif bir gelişme olarak görüldü ve yatırımcılar artıştan memnun kaldı.
Bitcoin’in yükselişi sürdürülebilir olması için, türev piyasalardaki köpüklenmenin temizlenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz haftaki düşüşle birlikte, fonlama oranlarında bir sıfırlanma yaşandı ve bu durum yükseliş için destek anlamına geliyor. Glassnode’un analizine göre, ETF onay gününde borsalardaki güçlü duruş, kurumsal desteğin işareti olarak değerlendiriliyor.
Piyasada yaşanabilecek bir arz kıtlığı da fiyatların yükselmesi için bir diğer faktör. ETF’lerin rezervlerinde gerçek Bitcoin tutma zorunluluğu, borsalardan Bitcoin çekilmesine ve dolayısıyla arz kıtlığına yol açabilir. Iris Energy’nin CEO’su Daniel Roberts, eğer ETF’ler mevcut Bitcoin’in önemli bir kısmını satın alırsa ve bu sahipler Bitcoin satmazsa, bu durumun büyük bir sorun yaratabileceğini belirtiyor. Her dört yılda bir yarıya düşen ve maksimum 21 milyon adetle sınırlı olan Bitcoin arzı, fiyatların gelecekte daha da artmasına yol açabilir.