Yatırım şirketi Ark Invest’in yaptığı araştırmaya göre, akıllı sözleşme tabanlı merkezi olmayan finans piyasalarının geleceği parlak görünüyor. Rapor, bu piyasaların birkaç yıl içinde trilyonlarca dolar değerinde olabileceğini öne sürüyor. Özellikle “Big Ideas 2024” adlı raporda, akıllı sözleşmelerin 2030 yılına kadar yılda 450 milyar dolarlık işlem ücreti üretebileceği ve 5 trilyon dolar piyasa değerine ulaşabileceği belirtiliyor.
2022’de kripto piyasasında yaşanan krizin ardından, stablecoinler ve tokenize edilmiş varlıklar gibi kripto varlıklarına olan ilgi arttı. Ark Invest, kripto ve blockchain alanlarının benimsenmesinin internetin izlediği yola benzeyeceğini ve bu durumun gerçekleşmesini beklediğini ifade ediyor.
Ark Invest’e göre, artan blockchain verileri finansal varlıkların değerini artırabilir ve dApp’lerle ilişkili piyasa değeri yıllık %32 oranında büyüyebilir. Bu da 2023 yılındaki 775 milyar dolarlık piyasa değerinin 2030’a kadar 5,2 trilyon dolara ulaşabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, bu potansiyel büyüme için akıllı sözleşmelerin internet tabanlı yeni bir finansal sisteme güç vereceğini belirtiyorlar.
Ethereum, şu an için en büyük kripto sözleşme ağı olarak öne çıkıyor ve ilk altı ağın piyasa değerinin %68,5’ini elinde bulunduruyor. Bunun yanı sıra BNB Chain, Solana, Avalanche, Tron ve Polygon da bu ekosistemin önemli parçaları.
Rapora göre, stablecoin projeleri ve gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenizasyonu, kripto para benimsemesinin ana itici güçleri arasında yer alıyor. Hiperenflasyon ve küresel istikrarsızlık, bu tür projelere olan talebi artırıyor. Ayrıca, stablecoin kullanımındaki büyümeyle birlikte, bu varlıkların transfer hacimleri Mastercard’ınkini geçmiş durumda. Ark Invest, akıllı sözleşmelerin finansal hizmetlerin maliyetini düşürme potansiyeline de dikkat çekiyor ve bunun ekonomi üzerindeki yükü azaltabileceğini vurguluyor.