Nakde alternatif olarak oluşturulan kripto para birimlerinin temelinde adından da anlaşılacağı gibi kriptografi yani şifrelem yatıyor. Kripto para birimleri zaman zaman “dijital para ve sanal para” olarak da tanımlanıyor.
Kripto Para Nedir?
Kripto para, herhangi bir merkezi olmayan, işlemlerde üçüncü taraflara ihtiyaç duyulmayan ve Blockchain teknolojisini kullanan para birimidir. Güncel anlamda bu tanımaya uyan ilk kripto paranın Bitcoin olduğu arkasındaki kişi ya da kişilerin bilinmediğini ifade edebiliriz. Ancak bu noktada Bitcoin’den (BTC) önce de çeşitli kripto para denemelerinin yapıldığını belirtmekte fayda var.
Bitcoin’den sonra Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) ve Bitcoin Cash (BCH) gibi birçok kripto para biriminin piyasaya sürüldüğü görülüyor. Şu anda CoinMarketCap verilerine göre 7.940 adet kripto para birimi bulunuyor. Piyasa hacmi sıralamasında yer alan ilk on kripto para ise şunlar: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Tether (USDT), Litecoin, Bitcoin Cash, Chainlink (LINK), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) ve Binance Coin (BNB).
Kripto para birimleri temel olarak insanların finansal özgürlüklerini yine insanların kontrol etmesi gerektiği düşüncesine dayanıyor. Bu sebeple kripto para birimi işlemleri arada herhangi bir üçüncü taraf olmadan ve merkezsiz olarak gerçekleşiyor.
arada üçüncü kurumlar olmadığı için hem işlem ücretleri oldukça düşük oluyor hem de işlemler geleneksel sistemlerde olduğundan çok daha hızlı gerçekleşiyor.
Kripto Para Al Sat
Kripto para birimleri piyasa sürüldüklerinden bu yana oldukça volatil varlıklar olarak nitelendiriliyor. Bu sebeple yatırımcılar al-sat işlemleri ile oldukça yüksek karlar elde edebiliyor.
Yatırımcılar piyasayı takip ederek ve anlık düşüşlerden yararlanarak yatırımlarını yönlendirebilir. Böylece kısa zamanlı yükselişler ya da düşüşlerle daha yüksek kazançlar elde edebilir. Kripto para borsalarının da bu noktada önem kazandığı ifade edilebilir.
Kripto para borsaları kullanıcılarına hem anlık fiyat tablolarının hem de hızlı bir şekilde işlem yapma imkanını sunuyor. Borsaları kullanan yatırımcılar bilgisayar başında olmadan mobil cihazları üzeirnden dahi anlık al-sat işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Kripto Para Piyasası
Kripto para piyasası, kripto para borsaları üzerinde işlem gören varlıkların tamamının hareketlerinden oluşan piyasadır.
Kripto para piyasası yeni olanlar için oldukça karmaşık olabilir. Ama aslında kullanım açısından geleneksel borsalarda ve piyasalardan çok büyük farkları bulunmuyor. genel olarak hedeflenen amaç farklı olsa da geleneksel piyasalara aşina olan kişiler kolaylıkla kripto para piyasasında da işlem yapabiliyor.
Ancak kripto para piyasası takibi yaparken volatiliteyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca burada kripto para piyasasında işlemlerin çok daha hızlı gerçekleştiğini belirtmekte de fayda var.
Kripto Para Nasıl Alınır?
Kripto para satın almanın çeşitli yolları bulunuyor. Bunlardan en çok kullanılanı ve tercih edileni yukarıda da bahsettiğimiz kripto para borsalarıdır. Borsalar, hem kullanım kolaylığı hem de kolau ulaşılabilirlikleri sebebiyle tercih ediliyor. Herkes bir borsada hesap oluşturarak kripto para satın alabilir.
Buna ek olarak LocalBitcoins gibi kişiden kişiye işlemlere izin veren platformlar aracılığı ile de kripto para satın alınabilir. Ayrıca çok yaygın olmasa da Bitcoin ATM’leri aracılığı ile de kripto para satın alınabiliyor. Ancak Bitcoin ATM’lerinde kripto para çeşitliliği olmadığı için çok fazla tercih edilmedikleri görülüyor.
Bunun yanında da madencilik ile de kripto para elde edilebiliyor. Ancak bu yöntem son zamanlarda oldukça pahalıya mal olduğundan bireysel kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor.
Son olarak eğer bir işletme sahibiyseniz müşterilerinizin ödemelerini kripto para ile yapmasına izin vererek de kripto para elde edebilirsiniz.