Kripto paralar dünya çapında regüle edilmeye çalışılıyor ve Türkiye de bu konuda yeni bir adım attı. 2021 yılında konuşulan düzenleme beklenenden çok daha geç meclise geldi. Şubat ayında kesin gelecek denildikten sonra bugün TBMM’de nihayet detaylar açıklandı. Ancak maddeler kafa karışıklığını da beraberinde getirdi.
Kripto Para Yasası Türkiye
Öncelikle bu 19 madde ağırlıklı olarak Haziran ayında Türkiye’nin FATF gri listesinden çıkması amacıyla hazırlanmıştı. Hazine Bakanı Mehmet Şimşek sürekli olarak gri listeden çıkmamız için son adımın kripto düzenlemesi olduğunu söyledi. Bu noktada kara para aklama ile mücadele ve borsaların lisanslanmasıyla ilgili önemli adımlar atıldı.
Madde madde düzenlemelere baktığımızda, borsaların kazancından %2 oranında bir vergi toplanacağı ve bu vergilerin SPK ile TÜBİTAK’a aktarılacağı belirtiliyor. Ancak son kullanıcılar için herhangi bir vergi düzenlemesi henüz yok. İkinci düzenlemede son kullanıcı için vergi hususu netleştirilecek.
Global Borsalar ve Reklam Kısıtlamaları
Global borsaların Türkiye’de reklam yapmaları artık engellenecek. Türkiye’de şirket açmamış borsaların Türk vatandaşlarına hizmet vermesinin önüne geçilecek. Bu, ABD’nin Binance borsasına uyguladığı gibi bir düzenleme olacak. Ancak bu uzun bir süreç olabilir. Borsaların Türkiye’deki kullanıcılarını ayırması bekleniyor.
Ömer İleri’nin açıklamalarına göre, Türkiye’de şirket açan Binance gibi borsalar, global versiyonlarında da Türk müşterilere hizmet verebilecekler. Merkezi olmayan cüzdanlarla alakalı kısıtlamalar, yerel borsaların kısıtlama talimatı almasıyla mümkün olabilir.
Somut Çıkarımlar
– Borsaların kazançlarından %2 oranında vergi tahsil edilecek.
– Türkiye’de şirket açmamış global borsaların reklam yapması engellenecek.
– Türkiye’de şirket açan borsalar, global versiyonlarında da Türk kullanıcılara hizmet verebilecek.
– Merkezi olmayan cüzdanlarla ilgili kısıtlamalar yerel borsalar üzerinden denetlenecek.
Merkezi olmayan borsalar engellenemediği için Türk kullanıcılar mevcut sistemde bu borsaları kullanmaya devam edebilirler. DeFi platformlarını kullanabilir ve airdroplara katılabilirler. AKP’den Ömer İleri de böyle bir sınırlama olmadığını belirtti. TÜBİTAK’ın listelemeler için veto yetkisi bulunuyor. Ayrıca varlıkların ayrı tutulması ve zimmet suçu gibi detaylar da tasarıda yer alıyor.