Ortaya çıkan son bilgilere göre COVID-19 salgını, Latin Amerika’daki kripto para birimi işlemlerinin sayısını azaltmadı. Aslında Blockchain analizi, bölgeden aktarılan toplam kripto para değerinin Mart ayından bu yana arttığını gösteriyor. Aktarılan miktarın en büyük kısmı ise Doğu Asya’ya gidiyor.
Latin Amerika ve Kriptolar
Blockchain analitik firması Chainalysis, son zamanlarda Latin Amerika’da banka kullanmayan işletmelerin ve bireylerin kripto para birimini bir değişim aracı, bir değer deposu ve spekülatif bir yatırım olarak kullandıklarını gösteren bir araştırma yayınladı. Firma toplamda, bölgenin etkisiz bankacılık sistemlerinin kripto para biriminin benimsenmesinde önemli bir etken olduğunu ifade ediyor.
Yapılan açıklamalara göre tarihsel olarak, Latin Amerika’ya geleneksel para birimi cinsinden yapılan havalelerin çoğu, esas olarak ailelerine para gönderen göçmen işçilerden geliyor. Yine de kripto para birimi işlemleriyle Latin Amerika, Doğu Asya ile güçlü bağlara sahip ve toplamda daha az işlem olmasına rağmen iki bölge arasında 1 milyar doların üzerinde işlem yapılıyor.
Öte yandan Paraguay merkezli Borsa Cripex’in kurucu ortağı Luis Pomata konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Chainalysis’e, kripto para biriminin işletmelerin maliyetli havale transferlerini ve bölgesel bankalar tarafından alınan ithalat ücretlerini ödenmemesini kolaylaştırdığını söyledi.
Sadece İşletmeler Değil
Yapılan açıklamalara göre bireyler de ayrıca geleneksel bankalarla çalışmakta zorlanıyor ve bu da kripto para biriminin benimsenmesini sağlıyor. SatoshiTango borsası Şili operasyonlarının yöneticisi Sebastian Villanueva, Latin Amerika’da düşük gelirlilerden de birçok kişinin de kripto para birimine geçiş yaptığına dikkat çekti. Çünkü kullanımı bir banka hesabına başvurmaktan daha kolay.
Bunlara ek olarak rapor sonuçlarına göre Latin Amerikalılar, kripto para birimini bazen istikrarsız ulusal para birimlerinden daha iyi bir değer deposu olarak görüyorlar.