Özellikle son yıllarda kripto para madenciliği çevresel endişeler sebebiyle sıklıkla gündeme geliyor. Bu noktada bazı ülkeler madenciliği yasaklamak gibi bir yol izlerken bazı ülkelerin madenciliğin avantajlarından faydalanma yönünde adımlar attığı görülüyor. Madencilik yönünde son hamlenin ise Kazakistan’dan geldiğini görüyoruz.
Kazakistan’dan Yasak Adımı
Kazakistan’da şu anda hükümet kripto para birimleri ve madencilik alanını düzenlemek için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar devam ederken Kazakistan’ın enerji otoritesi, ülkede yetkisiz olarak çalışan 13 kripto para madenciliği çiftliği olduğunu tespit etti ve bu şirketlerin bağlantısını kesti.
Enerji Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir denetim ekibinin toplam güç tüketimi 202 megavat olan 13 madencilik tesisini kapattığını kamuoyu ile paylaştı. Buna ek olarak yetkili isimler, yasadışı madencilik konusunda araştırmaların titizlikle yürütüldüğünü de dile getirdi.
Kazakistan ve Kripto Para Madenciliği
Bilindiği gibi Çin geçtiğimiz yıl kripto para madenciliğini ülkede yasadışı olduğunu açıkladı ve pek çok madenci, Çin’de ayrılıp farklı bölgelere taşındı. Bu bölgeler arasında Kazakistan da yer aldı ve şu anda bu göçler sebebiyle Kazakistan dünyanın ikinci en büyük Bitcoin üreticisi konumunda bulunuyor.
Bunlara ek olarak Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, geçtiğimiz Haziran ayında kripto madenciliği için bir vergi bandını onaylayarak Bitcoin madenciliğini meşrulaştırdı, ancak bu ay madencilik vergilerinin artırılması çağrısında bulundu.
Öte yandan yerel basında çıkan haberlere göre, hükümetin madenciliği düzenlemeye yönelik tam teşekküllü bir önlem paketini 1 Nisan’a kadar geliştirmesi bekleniyor.
Dolayısıyla Kazakistan bir yandan kripto para madenciliğinin avantajlarından faydalanmak istiyor ancak diğer yandan da yeni gelişen sektörün ülkede düzenleme olmadan faaliyet göstermesini uygun bulmuyor.