Japonya Merkez Bankası ve hükümeti, dijital yenin (CBDC) geliştirilmesi ve potansiyel piyasaya sürülmesi konusunda görüşmeler yaparak 2024’ün ikinci çeyreğinde yasal düzenlemeleri görüşmeyi planladıklarını duyurdular. Ancak, resmi bir onay ya da dijital paranın piyasaya sürülüp sürülmeyeceği konusunda bir karar henüz verilmedi. Bu kararın, ülkede ulusal bir tartışma sonrasında 2026’dan önce alınması bekleniyor.
Aralık 2023’te, Maliye Bakanlığı’ndan bir uzman paneli, dijital yenin hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesini öneren bir rapor yayınladı. Raporda, dijital paranın nakitle birlikte kullanılması ve Japonya Merkez Bankası’nın kişisel verilerin depolanmasını en aza indirmesi gerektiği tavsiye edildi.
Japonya Merkez Bankası, CBDC’nin etkinliğini test etmek için 100.000 kullanıcı ve beş aracı içeren bir pilot çalışma yürüttü. Mayıs 2023’te tamamlanan ikinci aşama testinde, saniyede 500 ila 3.000 işlem gerçekleştirilebiliyordu ve sonuçlar başarılı olarak değerlendirildi. Bunun üzerine merkez bankası, planlanan CBDC pilot projesine geçerek süreçler ve harici sistemlerle entegrasyonu daha detaylı incelemeye başladı.
Japonya, nakit odaklı bir toplum olmasına rağmen CBDC’ler konusunda olumlu bir tutum sergiliyor ve bu duruş, ülkenin kripto para piyasasına bakışını da olumlu yönde etkiliyor. Nisan 2024’ten itibaren, yerel işletmeler kripto varlıklarından elde edilen gerçekleşmemiş kazançlar üzerinden vergi muafiyeti kazanabilirler.
Asya genelinde CBDC projelerine ilgi artarken, Çin dijital yuanını uygulamaya devam ediyor, Hong Kong, Singapur, Malezya, Hindistan ve Güney Kore de kendi CBDC çalışmalarını sürdürüyor. Kamboçya Ulusal Bankası ise 2024 sonuna kadar bir CBDC uygulamasını hayata geçireceğini duyurdu ve konuyla ilgili çalışmalara başlandığını ifade etti.