Maliye bakanları ve merkez bankası yöneticilerinin G-20 zirvesinde kripto para birimi düzenlemelerini görüşmesinin ardından Japonya çeşitli çalışmalar yürütmeye başladı. Japonya Merkez Bankası (BOJ), Maliye Bakanlığı (MOF) ve Finansal Hizmetler Ajansı (FSA) liderleri, ülkelerinde kullanılacak ve devlet tarafından onaylanmış bir dijital para biriminin piyasaya sürülüp sürülmeyeceği üzerine görüşlerini bildirmek amacıyla toplantılar gerçekleştiriyor.
Japonya’nın CBDC Adımı
Yapılan açıklamalara göre tartışılan konular arasında merkez bankası dijital para birimini (CBDC) piyasaya süren Japon hükümetinin, dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği önemli bir yer kaplıyor. Toplantılarda, kripto para birimlerinin yükselişte olmalarına rağmen, doların hegemonyasını sürdüğü bilgisi de yer alıyor.
Bunların yanında kripto para biriminin doğum yeri olduğu düşünülen Japonya, Blockchain teknolojisini kullanma konusunda genellikle küresel olarak bir adım önde yer aldı. Dolayısıyla Japonya ekonomisi dijital para birimlerinden büyük fayda görebilir. Bununla birlikte diğer ülkeler gibi bu tür para birimleri günden güne daha yaygın hale geldiğinden, hack’leme, mali suçlar ve kara para aklama konusunda Japonya da aynı endişelere sahip…
Bu konuların ele alındığı son toplantı Ocak ayında yapıldı. Toplantıya katılanlar arasında FSA uluslararası ilişkiler bakan yardımcısı Ryozo Himino, uluslararası ilişkiler maliye bakan yardımcısı Yoshiki Takeuchi ve BOJ uluslararası ilişkiler müdürü Shinichi Uchida da vardı.
Özellikle BOJ, Japonya ile ilgili bir dijital para birimi benimsemeye hazır olduklarını ifade etmişti. BOJ yöneticisi Haruhiko Kuroda daha önce Japonya’da devlet tarafından onaylanmış bir dijital para birimine talep olmadığını ancak ortay çıkan son durumlarla bu talebin ortaya çıktığını ifade etti ve şu açıklamayı yaptı:
Artan bir ihtiyaç olduğunda uygun bir şekilde hareket edebilmemiz için araştırma ve incelemeyi teknik ve yasal perspektiflerden yürütüyoruz.
CBDC’yi Benimseyen Diğer Ülkeler
Diğer ülkelerdeki gelişmeler Japonya’daki bu tartışmaları daha da alevlendirebilir. Örneğin Çin, dijital yuna ile ilgili net kararların verilebilmesi için iki yıllık pilot bir program başlattı.
Ayrıca İngiltere Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İsveç, Kanada ve İsviçre’deki merkez bankaları, Uluslararası İşlemler Bankası ile dijital para birimleri üzerinde ortak bir çalışma yapacaklarını açıkladı. Bunların yanında ABD İç Gelir Servisi, Mart ayında bir kripto para birimi zirvesi düzenlemeye hazırlanıyor.
Kaynak: Cointelegraph