Dünyanın en büyük üç finans otoritesi ortak bir rapor yayınlayarak CBDC konusunda görüşlerini paylaştı. Küresel ekonomik kalkınmaya CBDC’nin etkilerini tartışan raporda önemli detaylar bulunuyor. Çin tarafından kripto paraların yoğun baskıya uğradığı bugünlerde gelen rapor yatırımcıları yeniden umutlandırdı.
Yılın En Önemli CBDC Raporu
Blockchain artık dünyanın en büyük finans otoriteleri tarafından yararlı görülüyor. Elbette bugünlere gelinmesi zor olmadı, öncelikle blockchain teknolojisi yararsız ve gereksiz bulundu. Sonrasında kripto paralar yararsız görüldü ve nihayet artık dünyanın büyük çoğunluğu blockchain teknolojisinin yararlarını kabul ediyor.
Yakın bir zamanda güçlü kripto varlıkların da saygı göreceğini beklemek hayal olmayacaktır. Böylece 21. Yüzyıl ekonomi alanında büyük bir devrime şahit olacak. Dijital dünyanın geleneksel finans sistemini aforoz etmesi ve tahtına oturması çok uzak bir ihtimal değil.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) bugün G20’ye önemli bir rapor sundu. Raporda merkez bankaları için sınır ötesi ödemeler konusunda CBDC çalışmalarını hızlandırmaları tavsiye edildi. Bu konuda uluslararası iş birliğinin artırılmasına dikkat çeken kurumlar CBDC çalışmalarının dünya ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyor.
Ortak CBDC Raporunun Detayları
Raporun vurguladığı ana konuların başında ülkelerin ferdi olarak değil küresel ölçekte iş birliği için CBDC çalışmalarını yürütmesini istiyor. Örneğin Avrupa Birliğinde dahi bu iş birliği tam anlamıyla sağlanabilmiş değil. Avrupa Birliğinde Fransa ve İsviçre CBDC çalışmalarını birlikte yürütürken Almanya daha ferdi araştırmalar içine giriyor. Bunun ortadan kaldırılarak tüm ülkelerin tecrübelerini tek bir merkezde toplaması gerektiğine inanılıyor. Böylece küresel ölçekte CBDC çalışmaları çok daha hızlı şekilde ilerleyebilecek.
Diğer dikkat çekici husus ise AML ve CFT yani kara para aklamayla mücadele gibi konularda blockchain tabanlı yapıların daha güçlü denetleme mekanizmalarının sağlayacağı konusudur. Tüm ülkelerin CBDC tabanlı sınır ötesi ödemelere geçmesi bu tarz olumsuzluklarla mücadeleyi de daha kolay hale getirecek.
Dünyanın farklı ülkeleri CBDC konusunda önemli seviyelere geldi. Örneğin Çin tamamen dışa kapalı şekilde Dijital Yuan çalışmalarını neredeyse bitiriyor. Anlaşılan o ki IMF, Dünya Bankası ve BIS küresel ekonominin Çin güdümüne daha fazla girmesinden endişeleniyor ve dünya ülkelerini bu konuda birleşmeye davet ediyor.