Uniswap’ın kendi token’ınını dün piyasaya sürmesi kripto para ekosisteminde büyük ses getirdi. Bir airdrop ile eski kullanıcılara gönderilen token’lar sebebiyle büyük bir satış baskısının yaşanacağı ve fiyatın deyim yerindeyse çökeceği düşünülüyordu. Ancak son tabloya bakıldığında bu durumun tam tersinin yaşandığını görüyoruz. Beklentilerin aksine UNI, son 12 saat içinde 2,60 ila 3,80 ABD doları arasında bir işlem aralığı oluşturdu.
Beklentilerin Tersi
Merkezsiz bir kripto para işlem platformu olan Uniswap’ın yönetişim token’ı UNI son 24 saat içinde en iyi ilk 65 kripto para arasına girmeyi başardı. Ayrıca DeFi Pulse’dan elde edilen verilere göre Uniswap, 1.32 milyar dolarlık kilitli fonla birlikte kilitli toplam değer açısından en büyük ikinci DeFi protokolü oldu. Uniswap’teki toplam kilitli değerin UNI’nin piyasaya sürülmesinin ardından %75 arttığı ifade ediliyor.
Bu hızlı yükseliş her ne kadar beklenmedik olsa da bazı Twitter kullanıcıları bu duruma şaşırmamakla birlikte UNI’nin yakında ilk üç kripto para birimi arasına gireceğini ifade ediyor.
Bunların yanında tek bir günde UNI birçok önemli borsada listelendi. Hatta token listeleme prosedürleri oldukça sert olan Binance dahi ilk 90 dakika içinde UNI’yi listeledi. Ek olarak CoinGecko’ya göre Litecoin (LTC), Tron (TRX) ve Chainlink’i (LINK) geride bırakarak UNI, son 24 saat içinde en çok işlem yapılan token oldu.
Bunların yanında yine CoinGecko verilerine göre UNI, Kyber Network‘ün (KNC) altında ve Balancer’ın (BAL) üstünde 16. DeFi token’ı olarak yer alıyor.
UNI’den Beklenenler
Aslında UNI, SUSHI’ye bir cevap olarak çıktı ve zaten UNI’nin piyasaya sürülmesi ile SUSHI token geri çekilmeye başladı ve dün %16 gibi büyük bir düşüş yaşadı. Sushiswap, Uniswap’ın kopya platformu olarak ortaya çıkmış ve kısa sürede Uniswap’a rakip olmuştu. Uniswap’tan hızlı davranıp kendi token’ını çıkarması ise platformu bir adım öne taşıdı. Ama SUSHI’nin kurucusu Şef Nomi’nin yaptığı hatalar ve ardından UNI’nin piyasaya sürülmesi SUSHI’nin ipini çekmiş gibi görünüyor.