Human Institute tarafından geliştirilen ve biyometrik avuç içi tanıma özelliğiyle gizliliği koruyan bir teknoloji olan Humanity Protocol, Web3 kimlik doğrulaması için bir çözüm sunuyor. Polygon Labs ve Animoca Brands işbirliğiyle oluşturulan bu protokol, 20 Şubat’ta Polygon zincir geliştirme kiti (CDK) test ağında hayata geçirildi. Iris taraması gibi daha invaziv yöntemlere alternatif bir biyometrik doğrulama hizmeti vermeyi hedefliyor.
Humanity Protocol’un Özellikleri
Animoca Brands kurucu ortağı Yat Siu’ya göre, bu protokol kullanıcılara daha eşit ve kapsayıcı bir deneyim sağlamayı hedefliyor. KYC (Know Your Customer – Müşterini Tanı) taramasının aksine, Humanity Protocol kullanıcı odaklı bir ekosistem oluşturarak milyonlarca kişiye gerçekten merkezi olmayan bir kimlik doğrulama çözümü sunmakta. Protokol, ağ güvenliğini artırmak için zero-knowledge proofs sistemini ve Proof of Humanity (PoH) konsensüs mekanizmasını kullanıyor.
Teknolojinin Web3’taki Rolü ve Önemi
Exverse’in kurucusu Nikita Uriupin, gelişmekte olan gizlilik korumalı teknolojilerin Web3’ün geniş kitlelerce benimsenmesine yardımcı olabileceğine inanıyor. Ayrıca, bu tür teknolojilerin kişisel veri sızıntılarına karşı daha güvenli bir çözüm sunduğunu vurguluyor. IT Governance verilerine göre 2023 yılında çok sayıda veri ihlali yaşanmış ve 8,2 milyardan fazla doküman ihlal edilmiş durumda. Bunun aksine, Humanity Protocol kullanıcılara verileri üzerinde tam kontrol sağlıyor.
Polygon’un kurucu ortağı Sandeep Nailwal, Humanity Protocol’ün yeni kullanım alanları açısından önemli olduğunu ve robot kullanıcılarla mücadelede etkili olduğunu belirtiyor. Protocol aynı zamanda doğrulanabilir kimlik bilgilerini merkezi olmayan bir ağa entegre ederek, blockchain tabanlı bir dizi uygulama ve ağ için temel oluşturuyor.