Bir hash fonksiyonu, sadece girdi değerini alan bir fonksiyon olarak karşımıza çıkar. Hash fonksiyonu (Kriptografik Özet) bu girdiden deterministik bir çıktı değeri yaratır. Herhangi bir x giriş değeri için, hash fonksiyonu çalıştırıldığında her zaman aynı y çıktı değerini alırsınız. Bu şekilde, her girdi belli bir çıktıya sahip olmuş olur. Yazımızda; hash algoritması kodu, hash fonksiyonu yapısı, hash gücü hesaplama, hash gücü nasıl hesaplanır? hash rate hesaplama, hashing bilgisayarkavramları, hashrate hesaplama, th/s hesaplama ve th/s nedir? Gibi kavramlara değineceğiz.
Hash Algoritmaları Nelerdir?
Bir fonksiyon temel olarak bir girdisi olan ve bu girdiden bir çıktı üreten denklem olarak karşımıza çıkar.
Bir hash fonksiyonu da bu nedenle girdisi olan (herhangi bir veri, sayı, dosya vb. olabilir) ve karma (hash) çıktı veren bir denklemdir. Bir hash, genellikle onaltılık düzende gösterilen bir sayı olarak karşımıza çıkar.
Bitcoin Hash Gücü Hesaplama
Yukarıdaki denklem, “herhangi bir giriş verisinden 32 karakterlik ve onaltılık düzende bir sayı olarak gösterilen çıktı yaratan hash fonksiyonu md5” olarak ifade edilebilir. Hash fonksiyonu geri döndürülemez yani tek yönlü denklemlerdir. Bu da sadece çıktıyı bilerek girdiyi çözemeyeceğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla tüm seçenekleri denemeniz gerekir. Bu da Bitcoin madenciliğinde madencilerin tam olarak ne yaptığını bize açıklıyor. Madenciler deneme yanılma yöntemiyle saniyede milyonlarda hash hesaplayabilirler.
Hash fonksiyonları, genellikle bilgileri önceden açıklamadan, bir şeyin başka bir şeyle aynı olduğunu kanıtlamak için kullanılır. Şöyle bir örnekle açıklayabiliriz:
Diyelim ki Ayşe Hasan’a, matematik dersindeki meydan okuma sorusunun cevabını bildiği için övünüyor. Hasan, ne olduğunu söylemeden Ayşe’den cevabını bildiğini ispat etmesini istiyor. Bu durumda Ayşe hash fonksiyonu ile cevap verebilir. (diyelim ki cevabı 42).
Kriptografik Hash Fonksiyonu
Ayşe bu hash fonksiyonu Hasan’a verir. Hasan, bu hash fonksiyonun cevabının ne olduğunu bilmiyor. Ancak cevabı kendisi bulduğunda, Ayşe’ye sorabilir ve cevapların aynı olması durumunda Ayşe’nin gerçekten cevabı bildiğini anlayabilir. Hash fonksiyonlar çoğunlukla, bilgileri doğrulayan tarafa ifşa etmeden o bilgileri doğrulamak için kullanılır.
Hash, bir hash fonksiyonun çıktısıdır ve Bitcoin ile ilgili olduğu için de hash rate, bir işlemin Bitcoin kodundaki tamamlanma hızıdır. Bir sonraki bloğu bulmayı kolaylaştırdığı ve dolayısıyla ödülü alma fırsatını artırdığı için madencilik sırasında yüksek bir hash rate her zaman daha iyidir.
Hash Rate Nedir?
Hash rate, belirli bir madencilik makinesinin çalışma hızı olarak tanımlanabilir. Kripto madenciliği, karmaşık hesaplamalar yoluyla blokların bulunmasını içerir. Bloklar matematiksel bilmeceler gibidir. Madenciliğin yapıldığı makinenin, bloğu çözmek ve doğru cevapları bulmak için saniyede binlerce hatta milyonlarca tahmin yapması gerekiyor.
Başka bir deyişle bir bloğun etkin bir şekilde kazılabilmesi için madenciliğin yapıldığı makine, hash bağlantılarını uygun hedeflerle eşitlemek zorundadır. Belirli bir hash’in bulunabilmesi için makina bloğun bağlantılarından bazılarını değiştirmek zorunda kalır. Buna da “nonce” denir. Her bir nonce “0” ile başlar ve gerekli hash’i elde etmek için her seferinde arttırılır.
Bu hash’i elde etmek için sayısız deneme yapılması gerekir. Madencilik makinasının saniyede yaptığı deneme sayısı hash rate ya da hash power olarak bilinir.
BTC Madencilik
Hash rate, madencinin karı ve zorluk çeşitli şekillerde birbirine bağlıdır. Bunun için Bitcoin üzerinden bir değerlendirme yapılabilir. Bitcoin ağının zorluğu ne zaman artarsa, hash rate de artar ve sonuçta madenci 12.5 BTC ve işlem ücreti kazanır. Bir madencinin saniyede daha fazla tahmin yapması gerektiğinden Bitcoin ağındaki madencilerin sayısı zorluğu arttırır.
Bitcoin Makinesi Kazanç
Şu anda, ASIC gibi bir Bitcoin madencilik cihazının saniyede yaklaşık 12 terahash madencilik gücü vardır. Bu zorluk düşünüldüğünde bir makine yılda 0.318 BTC üretebilir.
Karlılığı hesaplarken, madencilik ekipmanı ile bağlantılı elektrik maliyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Buna madencinin verimliliği denir. Tüm bunların yanında bir kripto para biriminin madenciliğinin zorluğundaki artış, elektrik maliyetini de arttırır.
Bitcoin ve Blockchain teknolojisi hakkında daha detaylı teknik bilgi almak istiyorsanız bu makalemize göz atabilirsiniz.