Mart ayında Suudi Arabistan petrol fiyatlarını birden aşağı çekmiş ve fiyat 31 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Suudi Arabistan bu kararı almalarının sebebinin Rusya ile anlaşamamaları olduğunu dile getirmiş ve brent petrolün varil fiyatını %30 oranında gerilemişti.
Öte yandan her ne kadar Suudi Arabistan Rusya ile aralarındaki petrol savaşında lider konumda olmak istediğini ifade etse de petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından koronavirüs salgını ile satışların düşecek olması yer alıyor.
Çünkü salgın sebebiyle birçok işletme kepenk indirip, fabrikalar üretim seviyelerini düşürür ya da durdururken alımlarda düşüşlerin yaşanacağı da yaklaşık 1 buçuk ay önceden tahmin edilmiş ve böyle bir adım atılmıştı.
Petrol Dipte
Ancak bugünkü düşüşün normal bir gerileme olmadığını rahatlıkla dile getirebiliriz. Bugün Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün fiyatı 0.15 sent’e kadar geriledi. Böylece petrolün fiyatı Amerika’da gün içinde %95’in üzerinde düşmüş oldu. Ayrıca brent petrolün fiyatı da gün içinde %6’nın üzerinde bir kayıpla 24.1 dolar seviyesine kadar geriledi.
Düşüşlerin ardından Reuters yaptığı bir açıklama ile “petrol fiyatlarının sıfırın altına indiğini ve satıcıların ilk defa petrol sözleşmelerinde alıcılara ödeme yapmak zorunda kalacaklarını” belirtti.
Ayrıca Max Keiser da yaptığı açıklama ile Bitcoin’in bile petrol voltilitesinin geride kaldığını dile getirdi.
Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan’ın hamlesinin ardından bir açıklama yapmış ve petrol fiyatlarının genle bir düşüş eğiliminde olduğunu, fiyatın 9 dolara gerilemesini beklediğini ifade etmişti.
Bitcoin Nasıl Tepki Verir?
Çok uzun süredir Bitcoin’in çok volatil olduğu, bu sebeple bir değer deposu ya da “güvenli liman” olmayacağı, hatta bu sebeple riskli bir varlık olduğu ve yatırım yapılmaması gerektiği defalarca iddia edildi.
Ancak görünen o ki yıllardır güvenli bir varlık olduğu düşünülen ve herkesin gönül rahatlığı ile yatırım yaptığı petrol; hükümetlerin, şirketlerin ve dış güçlerin etkisiyle birden tepetaklak olabiliyormuş. Bu noktada Bitcoin’in ortaya çıkış amacını hatırlatmak isterim: Paranın, yatırımın ve varlıkların kontrolünü hükümetlerden, şirketlerden ve merkez bankalarından alıp kişilerin kendisine vermek.
Koronavirüs salgınının olduğu ve çok büyük bir ekonomik krizin yaşandığı günümüzde hiçbir varlıkla ilgili net tahminler yürütmek pek mümkün değil. Ancak bu durumda yatırımcıların Bitcoin’e farklı bir bakış açısıyla bakmaya başlayacağını düşünenlerdenim. Dolayısıyla bu petrol krizi Bitcoin’e olan ilgiyi de arttırabilir…