Global yatırım bankası Goldman Sachs ve Fransız bankası BNP Paribas, Nomura Grubu’nun da desteklediği blockchain altyapısına sahip toptan ödeme şirketi Fnality için yeni bir finansman turuna öncülük etti. Fnality, Reuters’a göre 13 Kasım’da duyurulan ikinci finansman turunda 77.7 milyon sterlin (95.09 milyon dolar) topladı.
Goldman ve BNP Paribas’ın yatırım turuna liderlik ettiği turda, Euroclear ve Depository Trust and Clearing Corporation gibi endüstri lideri kuruluşlar da yer aldı. Diğer yatırımcılar arasında küresel borsa yatırım fonu firması WisdomTree ve mevcut yatırımcı Nomura bulunuyor.
Bu projeye ayrıca Banco Santander, BNY Mellon, Barclays, CIBC, Commerzbank, ING, Lloyds Banking Group, Nasdaq Ventures, State Street, Sumitomo Mitsui Banking Corporation ve UBS gibi ilk tur destekçileri olarak açıklanan yatırımcılardan ek yatırımlar geldi. UBS ve diğer küresel bankalar, bu alanda blockchain tabanlı ticari ödeme platformunu başlatmayı hedefleyerek, Fnality’e Haziran 2019’da 55 milyon sterlin (63.2 milyon dolar) yatırım yapmıştı.
Fnality yetkililerine göre, yeni sermaye, toptan finansal piyasalar ve yeni kripto ödeme modelleri için ortaya çıkan tokenleştirilmiş varlık piyasaları için 24 saatlik küresel bir likidite yönetimi ağı kurmak için kullanılacak. Bu sermaye artışıyla birlikte, Bank of England yetkililerinden onay alındığı takdirde, 2023 sonuna kadar Sterling Fnality Ödeme Sistemini başlatma hedefleniyor.
Goldman’ın dijital varlıklar konusundaki küresel başkanı Mathew McDermott, Fnality’nin blockchain teknoloji uygulamasının kurumların merkez bankası fonlarını çapraz sınır ödemeleri, farklı para birimleri arası ödemeler, teminat hareketliliği ve menkul kıymet işlemleri gibi potansiyel kullanım durumlarında kullanmasını sağladığını belirtti. Fnality, 2019 yılında UBS liderliğinde kurulan bir blockchain projesi olup, kurumsal ödemeler ve kripto menkul kıymetlerle ilgili işlemler için büyük para birimlerinin dijital versiyonlarını oluşturmayı amaçlıyor. Şirket başlangıçta Ethereum ekosistemi üzerinde ABD doları veya euro gibi fiat para birimlerini tokenleştirmeye odaklanmıştı.