2021’de yaşanan ralli, Ethereum ekosistemine önemli katılımlar getirdi ve airdrop etkinlikleri birçok kişinin hayatını değiştirdi. Ancak artan airdrop farmı katılımı nedeniyle, airdrop kriterlerinde sıkı politikalar uygulanmaya başlandı. Bu dönemde, Gitcoin Passport önemli bir kriter olarak değerlendiriliyor.
Arbitrum airdrop’u Web3 topluluklarında çok konuşulan bir konu oldu ve multi cüzdan ile airdrop farmı popüler hale geldi. Kullanıcılar, akıllı sözleşmeler sayesinde Layer-2 ağında bir işlemi yüzlerce cüzdandan onaylayabiliyor ve bu sayede airdrop etkinliklerinde milyonlarca dolar kazanabiliyorlar. Bu durumla ilgili olarak platformlar önlem almaya başladı.
Gitcoin Passport, kullanım açısından kolay ve airdrop etkinliği düzenleyecek olan platformların kurtarıcı olabilecek bir araç olarak görülüyor. Ekip tarafından Humanity Score adı verilen puan sistemi, kullanıcıların cüzdanlarının bir insana ait olduğunu kanıtlamalarını sağlıyor. Puanı 20’nin üzerinde olan cüzdanlar, “sybil” olmaktan kurtuluyor.
Kullanıcıların gerçekleştirebileceği görevler arasında Twitter hesabı bağlama, LinkedIn hesabı bağlama, Ethereum Name Service domain sahibi olma, NFT sahibi olma ve ZkSync hesap doğrulama gibi görevler bulunuyor. Her kriter için farklı bir puanlama sistemi sunuluyor. Örneğin, Twitter hesabının en az 180 gün önce açılmış olması gerekiyor ve tam puan alabilmek için Twitter hesabının en az iki yıl önce açılmış olması gerekiyor.
Platformu en az ayda bir kontrol etmek önemli. Her güncelleme ile puanlar sıfırlanabilir ve bu durum, olası bir airdrop etkinliğinde ciddi bir token kaybına veya cüzdanınızın sybil sayılmasına neden olabilir.