Bundan tam beş yıl önce Ethereum’un Genesis Bloğu yani ilk bloğu 30 Temmuz 2015’te çıkarıldı. Genesis Bloğun hemen ardından Ethereum (ETH) 7 ay sonra ikinci en büyük kripto para birimi haline geldi ve o günden bugüne de bu ünvanını korudu.
Geçmişe Bakış
Ethereum ilk zamanlarda programlanabilir akıllı sözleşmeler yardımıyla internetteki her şeyi merkezsizleştirmek adına iddialı bir hedefle yola çıktı. 2014 yılında ise Ethereum ICOS’unda toplamda 18 milyon dolar vardı. Genesis bloğu, o zamanın en büyük kriptografik token satışından gelen tüm işlemleri içeriyor.
Ethereum’da ilk madencilik ödülleri 5 Ethereum’du. Sonrasında ise Ekim 2017’de Byzantium hard fork’u ile madencilik ödülleri 3 Ethereum’a ve ardından Constantinople güncellemesi ile 2 Ethereum’a düşürüldü.
Ethereum’un “barebone” versiyonu olan Frontier, başlangıçta gas sınırını 5.000 olarak belirledi. Haziran ayında, madenciler ağın saniyede 44 işlem yapabilmesi için gas sınırının 10 milyondan 12,5 milyona çıkması için oy kullandı.
Tüm bunların yanında Ethereum Blockchain’i Mayıs ayında 10 milyon bloğu geçti ve bu da 15 zettahashes gücüne yakındı.
Beş Yıl Sonrası
ICO’lara olan ilginin azalması ve deyim yerindeyse ICO’ların heyecanının bitmesinden sonra Ethereum bir boşluğa düşmüş olsa da son zamanlarda merkezsiz finans (DeFi) olgusunun ortaya çıkması ile Ethereum ağı yeniden canlandı.
Bir podcast yayını sırasında Ethereum’un önümüzdeki beş yılı ile ilgili yaptığı açıklamalarda ETH kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum 2.0’ın gerçekten önemli olduğunu vurguladı. Ancak bahsi geçen güncellemenin birden fazla gecikmeye maruz kalmış olması da akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına sebep oldu.
Bununla birlikte Buterin genel olarak, Ethereum’un ana akım benimsenmesi söz konusu olduğunda büyük bir adım atmasını ve insanların yaşamlarının düzenli bir parçası olmasını beklediğini ifade ediyor.