Dünya Ekonomik Forumu ve Küresel Blockchain İş Konseyi tarafından yürütülen bir araştırma, blockchain endüstrisinin küresel düzeyde hala iyi tanımlanmış standartlardan yoksun olmasının nedenlerini ortaya koyuyor. Küresel Standartlar Planlama Girişimi olarak adlandırılan çalışma, Blockchain endüstrisinin standart belirleme ortamındaki boşlukların, farklılıkların ve örtüşmelerin, endüstrinin üstesinden gelmesi gereken en büyük zorluklar olduğunu belirtiyor.
Standartlar Şart
Yapılan açıklamalara göre endüstri için standartların belirlenmesine dahil olan çoğu kuruluş, bazı belirli alanlara büyük ilgi gösterirken diğerlerini tamamen ihmal ediyor. Bu, blok zinciri endüstrisinin bazı bölümlerinde bir örtüşme yaratırken, diğer parçaların standardizasyonunda bir boşluk olmasına sebep oluyor.
Öte yandan standartları belirleme konusundaki ilgi ve faaliyet hacminin, teknolojinin etrafındaki oluşan heyecan ile de değiştiği belirtiliyor. Blockchain heyecanının zirvesi sırasında standartlar oluşturmak için yola çıkan birçok kuruluş, operasyonları durdurdu veya henüz makul çıktılar üretmedi.
Bunlara ek olarak rapora göre, ilgi uyandıran en yaygın beş alan güvenlik, Nesnelerin İnterneti, kimlik, DLT gereksinimleri ve DLT terminolojisidir.
Dünya Geneline Yayılmalı
DLT terminolojisi için standartları belirlemeye büyük ilgi olsa da çalışma, dünya genelinde Blockchain terminolojisinin belirsiz kaldığını gösteriyor. Rapor, blok zinciri endüstrisi için tutarlı tanımların ve terminolojilerin, sektörü büyütmenin anahtarı olduğunu belirtiyor.
Yapılan açıklamalara göre, Blockchain platformlarını test etme prosedürünü tanımlayan resmi standartlar da bulunmuyor. Rapor, sektördeki yeniliklerin çoğunun, resmileştirme ve standardizasyondan ziyade şimdiye kadar endüstri oyuncuları ve teknik evrim yoluyla gerçekleştiğini belirtiyor.