Dünyanın durumunu iyileştirmek için kurulmuş uluslararası bir kuruluş olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ilk kez merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) için bir çerçeve geliştirdi.
CBDC Politikası
Yapılan açıklamalara göre “CBDC Politikası ‑ Maker Toolkit” olarak adlandırılan çerçeve, dünya genelinde merkez bankalarına CBDC’nin kendileri için doğru olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olacak bir rehber sunuyor. Bu rehber sayesinde WEF, halihazırda araştırma yapanların “hızlı ilerleme kaydetmelerine” yardımcı oluyor.
WEF’te Blockchain ve dağıtık defter teknolojisi başkanı olan Sheila Warren’a göre, herhangi bir CBDC uygulamasının “yerel ve uluslararası düzeyde derin bir etkisi olacak”. Warren konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
Merkez bankalarının, ortaya çıkan fırsatların ve zorlukların titiz bir analiziyle ihtiyatlı bir şekilde ilerlemeleri zorunludur.
Bunun yanında yapılan açıklamalara göre 28 sayfalık rehber, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin tüm aşamaları için bireysel, kurumsal, sınır ötesi ve “karma” CBDC‘ler hakkında bilgi sağlıyor. Bu rehberin 40’tan fazla merkez bankası, akademik araştırmacı ve finansal kurumla ortaklık içinde geliştirildiği de yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.
Öte yandan bu rehber, CBDC’ler için potansiyel faydalar ve zorluklar da dahil olmak üzere adım adım değerlendirme sürecini açıklıyor. Örneğin WEF, yurt içi kurumsal CBDC’lerinin, sınır ötesi ödemelerin maliyetlerini azaltma potansiyeline sahip olsalar da, “verimli” bir sistemin zaten mevcut olduğu ülkeler için değer katamayabileceğini öne sürüyor. Benzer şekilde rapora göre, bireysel CBDC’ler nakit yönetimiyle ilişkili maliyetleri ve sürtünmeleri azaltabilir, fakat aynı zamanda siber güvenlik sistemlerine “ağır” yatırımlar yapılmasını gerektirebilir.
CBDC’lerin Değerlendirilmesi
WEF, herhangi bir ülkede CBDC’lerin olmasına karşı değil. Ancak CBDC’lerin kesinlikle olması gerektiğini de düşünmüyor. Bununla birlikte, merkez bankalarının CBDC’nin ekonomileri için uygun olup olmadığını “güvenle” değerlendirmelerine yardımcı olmak istiyor.
Bahreyn Merkez Bankası Başkanı Rasheed M. Al Maraj, “Dünya Ekonomik Forumu tarafından geliştirilen yeni rehberi test edeceğiz.” açıklamasını yaptı ve “Dördüncü Sanayi Devrimi’ndeki değişiklikleri öğrenmek, büyümek ve bunlara uyum sağlamak için bir fırsat olacağını umuyoruz.” sözlerini ekledi.
Kaynak: The Block