2020 yılında küresel ekonominin oldukça zor günler geçireceği tahmin ediliyordu. Ancak koronavirüs salgını tabiri caizse bu kriz durumunun tuzu biberi oldu. Şimdilik dünyayı kurtarmak için ortaya çıkan fatura 7 trilyon dolar değerinde ve rakam günden güne artıyor. Bir Bitcoin boğası olan Tim Draper ise tüm bu faktörlerin birleşiminin kripto para birimleri ve akıllı sözleşmeler gibi yeni teknolojilerin ve yeniliklerini gelişmesinde dönüm noktası olacağını düşündüğünü dile getirdi.
6 Nisan’da gerçekleştirdiği bir röportajda küresel risk sermayesi yatırımcısı, hükümetin sonsuz para basma yoluyla uyguladığı kurtarma planı hakkında endişeleri olduğunu ve paranın küresel ekonomiye “nüfuz etmesinin” yıllar alacağını ifade etti.
Para Değersizleşecek
Dünyadaki çoğu ekonomist gibi Draper da merkez bankalarının sürekli para basması sebebiyle bir süre sonra geleneksel para birimlerinin değerini kaybetmesine yol açacağını ifade ediyor.
Öte yandan Draper, insanların milyarlarca merkez bankası tarafından basılan geleneksel paranın aksine, sabit bir kaynağı olduğu için Bitcoin‘e dönmeye başlayacağına inanıyor ve şu ifadeleri kullanıyor:
Bu durum insanların ‘neden sadece Bitcoin kullanmıyorum?’ dediği gerçekten ilginç bir zaman olacak. Biliyorum, sadece 21 milyon Bitcoin var ve bir hükümetin tonlarca Bitcoin basıp basmayacağı konusunda endişelenmemiz gerekmiyor. Tonlarca para basmak yerine, hepimizin üzerinde hemfikir olduğumuz bir para birimini kullanabiliriz. Bunların hepsi ekonominin bir parçasıdır ve halihazırda açık ve şeffaf bir sistem olarak karşımıza çıkar.
Küreselleşmenin Sonu
Her ne kadar koronavirüsün son 25 yılda küreselleşmeye yönelik eğilimi sona erdirip erdirmeyeceği konusunda tartışmalar olsa da Draper, Bitcoin, akıllı sözleşmeler ve yapay zeka gibi dijital finansal yeniliklerin hükümetleri daha iyi hizmet sunmak için kendi aralarında “dijital düzeyde” rekabet etmeye zorlayacağına inanıyor.
Kaynak: Cointelegraph