Blockchain teknolojisinin en önemli özelliklerinden biri yapılan bir işlemin bir daha geri döndürülemez olmasıdır. Ancak bir firma bu durumu değiştirdi ve hatalı işlemlerin geri döndürülebilir olmasını sağladı.
Hatalı Bitcoin (BTC) işlemlerini tersine çeviren bir ürün geliştirmesiyle bilinen Tel Aviv merkezli bir girişim olan Kirobo, buluşunu Ethereum (ETH) üzerinde çalışmak üzere yeniden tasarladı.
Hatalı İşlemler Artık Geri Döndürülebilir
Bugün yapılan açıklamalara göre artık “Geri Alınabilir Aktarım” (Retrievable Transfer) hizmeti artık Ethereum ağının kendi token’ı olan ETH ile yapılan işlemlerde de kullanılabilir olacak. Yani yanlış bir ETH işlemi yapan bir kişi artık o işlemi geri alabilecek.
Öte yandan Kirobo CEO’su Asaf Naim konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Mantık katmanımızın kullanılması, bir test işlemi gönderme ihtiyacını nihayet ortadan kaldırarak kullanıcıların üçüncü bir tarafa para aktarırken hissettikleri endişe düzeyini keskin bir şekilde azaltıyor.” sözlerini kullandı.
Bunların yanı sıra MetaMask kullanıcıları ve WalletConnect protokolünü kullanan tüm cüzdanlar için mevcut olan Geri Getirilebilir Transfer, kullanıcıların gönderen kişi tarafından belirlenen bir parola oluşturarak yanlış adrese gönderilen parayı geri almasına olanak tanıyor.
Daha basit bir anlatımla Ethereum’u gönderecek olan kişi bir şifre oluşturuyor ve karşı taraf bu şifreyi bilmeden parayı çekemiyor. Dolayısıyla eğer ETH’lar yanlış bir adrese gittiyse gönderen kişi bu tutarı geri çekebiliyor.
Ayrıca Kirobo’ya göre bahsi geçen hizmet, para yatırma işlemlerini desteklemeyen akıllı sözleşmelere para göndermeye ve ortadaki adam saldırılarına karşı koruma sağlamak için tasarlandı.
Bunlara ek olarak Kirobo, Ethereum standart ERC-20 token’larının da bu hizmet tarafından daha sonraki bir tarihte destekleneceğini dile getirdi.
Blockchain’e Yeni Bir Soluk
Aslında yukarıda da belirttiğimiz gibi Blockchain işlemleri geri döndürülemez olması ile tanınıyor. Ancak bu durum zaman zaman kayıpların yaşanmasına, yanlış gönderimler sebebiyle kişilerin mağdur olmasına yol açabiliyor.
Dolayısıyla Kirobo’nun geliştirdiği bu yöntem en azından bu mağduriyetleri ortadan kaldırma potansiyeline sahip. Ancak bu noktada, bahsi geçen yöntemin Blockchain teknolojisine ve düşüncesine ters olduğunu düşünenler de olacaktır.
Bu yöntemin kullanılıp kullanılmayacağını ya da ne kadar popüler olacağını da zaman içinde göreceğiz.