Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dijital Türk Lirası ile ilgili bir rapor yayınladı. Rapor, ilk fazın tamamlanmasını ve ikinci aşamaya geçişin yapıldığını duyurdu. Dijital para birimlerinin gelecek dönemde önemli bir ihtiyaç olduğu belirtilirken, bu doğrultuda çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.
Dijital Türk Lirası Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında, kullanım senaryoları ve teknolojik gereksinimlerin belirlendiği belirtilen raporda, farklı simülasyon ve testlerin gerçekleştirildiği açıklandı.
Dijital Türk Lirası’nın tasarımı, mahremiyet, ekonomik ve finansal süreçlere zarar vermeme, teknolojik yeniliklere uyum ve finansal aracı kurumlardan bağımsız erişim gibi prensipler göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.
Dijital Türk Lirası ile ilgili hukuki düzenlemeler ve dijital kimliklendirme çalışmalarının önemine değinilirken, ekonomik ve teknolojik altyapının da bu doğrultuda şekilleneceği vurgulandı.
Rapor, dijital Türk Lirası’nın yakın, orta ve uzun vadeli etkilerinin ve tasarımın dinamik ihtiyaçlara cevap verebilirliğinin önemine işaret etti. Ayrıca, dijital Türk Lirası’nın banknotların mekânsal sınırlamalarını ortadan kaldıracağı ve tasarlanarak kullanıma sunulacağı ifade edildi.
Dijital Türk Lirası’na erişim, lisanslı finansal aracılar aracılığıyla sağlanacak ve entegrasyonun geleneksel bankacılık prensipleriyle uyumlu olacağı belirtildi. Toplam nakit miktarı ve harcama limitlerinin kontrol altında tutulacağı vurgulandı.
Finansal ekosistemin daha pratik, kapsayıcı ve sürdürülebilir olacağına değinilirken, dijital Türk Lirası’nın sürekli bir iyileştirme sürecinde olacağı ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaya devam edeceği ifade edildi. 2024 yılı, bu çerçevede ikinci faz çalışmalarına ayrılmış durumda.