Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir süredir Dijital Türk lirası için ön araştırmasına devam ediyordu. Bugün öğlen saatlerinde yapılan duyuruya göre bazı firmalarla ar-ge çalışması kapsamında anlaşıldı. TL’nin blockchain tabanlı versiyonu için çalışacak ekipte birçok tanıdık firma bulunuyor.
Dijital Türk Lirası
Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu için 3 firmayla mutabakat zaptı imzalayan TCMB ilerleyen süreçte daha fazla işbirliğine açık olduğunu açıkladı. Tübitak, Aselsan ve Havelsan ile iş birliği içinde çalışacak olan merkez bankası prototip dijital lira ağı oluşturacak.
Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada kesin bir biçimde dijital liranın tedavüle gireceğinden bahsetmiyor. Tüm yönleriyle dijital liranın ülkeye katabileceklerinin araştırmayı hedefleyen çalışma 2022 yılında da devam edecek.
Kripto paraların günlük hayatta kullanımı ülkemizde halen yasak. Son alınan kararla birlikte kripto para karşılığında mal veya hizmet alımı yapılamıyor. Merkez Bankası Başkanı geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda kripto paralara karşı düzenlemeler konusunda daha net adımlar atılacağını savunmuştu. Türkiye’de hizmet veren kripto para borsalarının belli bir miktarın üzerinde işlemleri MASAK ve diğer kurumlara bildirme zorunluluğu bulunuyor.
Dünyada CBDC Çalışmaları
Dünya genelinde çok sayıda ülke dijital itibari para birimi yani CBDC çalışmalarına hız veriyor. Çin bu konuda en hızlı hareket eden ülke oldu. Kış olimpiyatlarına kadar ulusal ve uluslararası testleri bitirmeyi hedefleyen ülke, kendi blockchain dünyasını oluşturuyor. Hatta mevcut testler kapsamında ülkedeki vatandaşlara hediye bakiyeler bile tanımlanıyor.
Çin vatandaşları kendilerine verilen bu bakiyelerle dijital yuan geçen işletmelerden alışveriş yapabiliyor. Elbette Çin’in bu denli hızlı hareket etmesinin birden fazla sebebi bulunuyor. Öncelikle kripto paraların dünyayı işgal etmesini ve ekonomilerine zarar vermesini engellemek istiyorlar. Mevcut kripto yasakları da bunları destekliyor. Diğer sebebi ise Çin yönetiminin vatandaşlarını kontrol etme takıntısıdır. Ülkenin her yerinde yüz tanıma özellikli kameralar bulunuyor. VPN olmadan vatandaşlar internete giremiyor hatta çoğu Çin vatandaşı ÇKP’nin sürekli olarak telefonlarını dinlediğini düşünüyor. Çin dijital yuan sayesinde vatandaşlarının finansal hareketlerini yapay destekli modellerle yakından takip edebilecek.