DeFi uygulamalarında kilitli tokenlerin toplam değeri bugün itibarıyla 23,12 milyar dolara ulaştı. DeFi Pulse verilerine göre bu DeFi sektörü için tüm zamanların rekorunu temsil ediyor. Merkeziyetsiz uygulamalar arasında pastadaki payın çoğunluğunu ise Maker (MKR), Aave (AAVE) ve Uniswap’ın (UNI) kaptığı görülüyor.
DeFi Yine Rekor Kırdı
DeFi Pulse verilerine göre birinci sırada Ethereum ağı tabanlı Maker,i ikinci sırada Aave, üçüncü sırada Uniswap, dördüncü sırada Compound ve beşinci sırada Synthetix yer alıyor. Maker dışında söz konusu DeFi projelerinin hepsinin 2020 yılında popüler olduğu ve DeFi çılgınlığını başlattığı biliniyor. Maker ise son günlerde yaşanan artış sayesinde toplam kilitli değeri 4,46 milyar dolara çıkardı ve en yakın rakibine 1,5 milyar dolardan fazla fark attı.
DeFi uygulamalarındaki büyümeye bakıldığında Aralık ayı ortalarında inanılmaz bir sıçrama yaşandığı görülüyor. Bu tarihlerde Bitcoin fiyatı 18.000 dolardan işlem görüyordu ve lider kripto para biriminin 20.000 doların üzerine çıkması DeFi uygulamalarını da hareketlendirdi. Bu yazının kaleme alındığı an itibarıyla Bitcoin fiyatı 40.000 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor ve BTC fiyatının değerini ikiye katladığı dönemde DeFi uygulamalarının da benzer performans sergilediği görülmekte. Bu da DeFi uygulamalarında kilitli tokenlerin toplam değeri ile Bitcoin’in değeri arasında korelasyon oluşturmakta.
Uygulamalardaki ETH ve BTC Miktarı Düştü
SONlam piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum ise yine benzer bir şekilde bu süreçte değerini ikiye katladı. ETH fiyatı 600 dolar seviyelerinden 1.340 dolar seviyelerine kadar çıkarak DeFi uygulamaları yol gösterdi. DeFi uygulamalarındaki ETH ve BTC miktarının düşmesi ise farklı bir duruma işaret ediyor.
Son 90 günlük verilere göre DeFi uygulamalarında temsili olarak üretilen BTC ve ETH miktarı sert bir şekilde azaldı ve %50’den fazla gerileme yaşandı. Yatırımcıların bunu DeFi uygulamalarında yaşanan hacklenmeler veya rug pull olayları nedeniyle yaptığı tahmin edilmekte. Yatırımcılar artık ellerindeki ETH ve BTC’leri direkt olarak kendi cüzdanlarına çekip uzun vadeli beklemeye başladı. Ethereum 2.0’nin lansmanının yapılması ve ETH 2.0 staking sürecinin başlatılması da DeFi uygulamalarında kilitli ETH’lerin buraya aktarılmasında etkili olmuş gibi gözüküyor.