Merhaba sevgili okurlar. Colony projesinin Temel Analiz’i ile karşınızdayım. Bu yazımız ile “Colony Platformu Nedir? Nasıl Çalışır?” sorularına cevap bulmaya çalışacağız.
Colony Nedir?
Colony; geliştiricilere karmaşık backend (arka uç) yazılımlar oluşturmak zorunda kalmadan gelişmiş/çok yönlü ürünler yaratmaları için açık, izin gerektirmeyen protokoller sağlayan Ethereum üzerine inşa edilmiş yeni bir teknoloji koleksiyonudur.
Nasıl ki Augur “tahmin piyasası” için bir katman, 0x “borsa” için ve Golem “hesaplama” içinse Colony de insan kaynakları için bir katman sağlıyor.
Colony, dünyanın her yerinden insanların çevrimiçi olarak birlikte organizasyonlar oluşturmasını kolaylaştıran bir proje.
Colony Projesinin Vizyonu
Günümüzdeki çoğu şirket belgelerle değil yazılım programlarıyla yönetiliyor.
Yazılım, kuralların uygulanmasında da etkili. Bu yüzden video oyunları oynamak masa oyunlarından çok daha kolaydır. Şirketler temelde sadece kaynakları yönetmek ve yetki dağılımı için varlar.
Bugün çoğu şirket, şirket kurallarını belgelerde ve yasal sözleşmelerde tanımlamakta. Finansal işlemler, hatta önemsiz giderler bile yönetici ve aracılar gerektiriyor. İstihdam esnek değildir, roller katı şeffaflık son derece az.
Colony, iş kurallarını tanımlamanıza ve uygulamanıza yardımcı oluyor. Bu sistem, kuralların oluşturulmasını ve takip edilmesini kolaylaştırıyor, üstelik daha az yöneticiyle ve daha önce hiç gitmedikleri yerle ilgili bir iş olsa bile.
Uzun Vade Hedef
Ekip bu anlamda oldukça cesur bir hedef belirlemiş.
Colony, daha önce imkansız olarak görülen örgütlenme biçimlerinde “Kambriyen patlaması*” etkisi yaratmak istiyor.
Şirketler, platformlar, çalışanlar ve kullanıcılar arasındaki farklar bulanıklaşacak, yeni meslek ve gelir paradigmaları ortaya çıkacak.
Bunlar bugün bildiğimiz takımlara, projelere ve şirketlere benzeyecek. Bazıları ise, bir şirketten ziyade bir topluluk gibi görünecek. Binlerce insanın Wikipedia gibi bir oluşuma küçük, bağımsız katkılarda bulunması gibi…
Kimi durumlarda ise, yaptığınız şeyi “iş” olarak düşünmeyeceksiniz. Sadece hoşunuza giden bir uygulama kullanacak ya da oyun oynayacaksınız. Bu oyunu ne kadar iyi oynarsanız veya bu uygulamayı ne kadar kullanırsanız o kadar çok kazanacaksınız.
*Kambriyen patlaması: Kambriyen dönemin başlangıcında (yaklaşık 542 milyon yıl önce) Dünya’daki canlı çeşitliliğinde yaşanmış ani artıştır. Patlamadan kasıt, canlı sayısındaki hızlı artıştır.
Colony Nasıl Çalışır?
Proje karınca kolonileri gibi karmaşık, uyarlanabilir sistemlerden ilham almış: Birbirinden ve çevrelerinden gelen uyaranlara tepki veren ve bunlara uyum sağlayan dinamik bir ağ.
Basit kurallar sayesinde, sistemin bir bütün olarak kolektif davranışı ve kendi kendini örgütlemesi ortaya çıkabiliyor.
Colony, bu ilkeleri insan örgütlerine uygular; ortak bir hedef etrafında teşvikler düzenleyerek insanlar arasında kendi kendilerini organize etmelerine yardımcı olacak basit kurallar uygulamak.
Bir kolonideki en küçük yapısal birim “görev” olarak tanımlanmış. Görev, başka bir alt bölüm veya temsilci seçme gerektirmeyen bir iş birimini temsil ediyor.
Bir görevin ilişkili üç rolü var:
• Yönetici: Görevin teslimini tanımlamak ve koordine etmekten sorumlu kişi.
• Çalışan: Görevi yerine getirmekten sorumlu kişi.
• Değerlendirici: İşin tatmin edici bir şekilde tamamlanıp tamamlanmadığını değerlendirmekten sorumlu kişi.
Sistemin işleyişi için ve ayrıca gerçekleştirilen görevlerin karşılığında CLNY token’ları verilecek.
Yönetici (genellikle görevin yaratıcısı) değerlendiriciyi ve çalışanı seçmek ve görev için ek metadata’lar (kılavuz bilgiler) ayarlamaktan sorumludur:
• Bitiş tarihi.
• Her bir yönetici, işçi ve değerlendirici için ödüller.
• Bir tanımlama veya özet: çalışan tarafından işi yönlendirmek için ve değerlendirici tarafından görevin tatmin edici bir şekilde tamamlandığını değerlendirmek için kullanılır.
Proje ayrıca suistimallerin önlenmesi, görevlerini hakkıyla yerine getirenleri öne çıkarmak ve bu işleyişi teşvik etmek için bir itibar sistemi inşa etmiş.
Özetle Colony;
Ethereum üzerine kurulu organizasyonel bir işletim sistemi olan bir protokoldür ve çeşitli türdeki merkeziyetsiz kuruluşların oluşturulması, yönetimi ve işletilmesi için yaratılmıştır.
- Colony, kuralların hiyerarşi yerine yazılım tarafından uygulandığı yeni bir tür ve internete özgü bir dijital şirkettir.
- İşletme yönetimini kolaylaştırmak ve otomatikleştirmek ve yetkiyi dağıtmak, daha az kişinin daha fazlasını yapabileceği anlamına gelir. Colony ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.
- Kendi projenizin token’ını yayınlayın, değerini belirleyin ve insanları anında (uluslararası) ücretsiz olarak ödüllendirin.
Proje hakkında daha fazla bilgi için Whitepaper‘a göz atınız.
Ekibi görmek için tıklayınız.
Twitter’a giriş tarihleri Temmuz 2009. Takipçi sayıları 8330. Daha iyi olabilirdi.
Telegram hesaplarını göremedim. Sanırım yok. Bunu olumlu bulmadım.
Discord’da 225 üyeleri var.