Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, ağ için mevcut ücret yapısını iyileştirmek amacıyla yapılacak çalışmalar konusunda düşüncelerini bir kez daha dile getirdi.
“Çok Boyutlu EIP-1559”
“Çok Boyutlu EIP-1559” başlıklı öneri, Buterin’in Ethereum Sanal Makinesi’ndeki (EVM) farklı kaynakların gas fee kullanımı açısından farklı talepleri olduğunu belirttiği yakın tarihli bir blog gönderisinde ortaya kondu.
Blok veri depolama, tanık veri depolama ve blok durumu boyutu değişikliklerine atıfta bulunarak Buterin, EVM’deki sürekli kapasitenin aksine kısa vadeli “hamle” kapasitesi için farklı sınırlar olduğunu ekledi. Buterin konuyla ilgili olarak, “Bugün sahip olduğumuz, tüm kaynakların tek bir çok boyutlu kaynakta (gas) bir araya getirildiği şema, bu farklılıkları ele alma konusunda yetersiz bir iş çıkarıyor.” sözlerini kullandı.
Bunlara ek olarak Ethereum kurucusu, tüm farklı kaynakları tek bir kaynağa kanalize etmenin, bu limitler yanlış hizalandığında “çok düşük optimal gas maliyetlerine” yol açtığını dile getirdi.
Bunlara ek olarak Buterin, oldukça karmaşık şekilde önerilen değişiklikleri birçok teknik terimle özetledi, ancak özetle, teklif “çok boyutlu” fiyatlandırmayı kullanarak iki potansiyel çözüm sunuyor.
Gas Fee Çözümleri
Buterin’in ifade ettiği ilk seçenek, arama verileri ve depolama gibi kaynaklar için gas maliyetini, her kaynak birimi için taban ücreti toplam taban ücrete bölerek hesaplayacak. Temel ücret, EIP-1559 algoritmasına dahil edilen blok başına sabit bir ağ ücreti olacak.
İkinci ve daha karmaşık olan seçenek, kaynakları kullanmak için bir taban ücret belirliyor, ancak her kaynak için hamle limitleri içeriyor. Yüzde olarak belirlenen ve yüzdeyi taban ücretle çarparak hesaplanan “öncelikli ücretler” de olacağı ifade ediliyor.
Bunlara ek olarak Buterin, çok boyutlu ücret yapısının dezavantajının “blok oluşturucuların yüksekten düşüğe gas başına ücret sıralı işlemleri kabul edemeyecekleri” olduğunu belirtti. Bu noktada boyutları dengelemeleri ve ek matematiksel problemler çözmeleri gerekecek.