DeFi’de kilitli toplam değer artmaya devam ediyor ve buna öncülük eden projeler arasına bir yenisi ekleniyor: Curve.fi.
Curve.fi, Cuma gününden bu yana DeFi akıllı sözleşmelerinde kilitli toplam değere 226 milyon dolardan fazla para ekledi ve toplam kilitli değerle en popüler 5. DeFi protokolü oldu. Son zamanlarda ortaya çıkan artış, Curve’in bir bileşeni olan ve platformu kullanan likidite sağlayıcılarının getirilerini artıran YFI yönetişim token’ının lansmanından kaynaklanıyor. Ancak bu devasa artışların DeFi projelerinin geleceği için uzun vadede iyi olup olmadığı önemli bir tartışma konusu olma potansiyelini koruyor.
Meteorik Büyümeler
Curve.fi Ocak 2020’de piyasaya sürüldü ve çeşitli stablecoin’lerin yanı sıra Wrapped Bitcoin ve Synthetix sBTC arasında uygun fiyatlı swap’ları kolaylaştırıyor. Curve ayrıca likidite için sürdürülebilir faiz kazançları sağlayan Compound ve yEarn.finance gibi diğer DeFi protokollerinde kullanılmayan kar paylaşımlı likiditeyi de tahsis ediyor.
yEarn ise Aave, dYdX ve Compound arasında kullanılmayan likiditeyi otomatik olarak yıllık bazda ortalama %10 civarında getiri elde etmek için tahsis ediyor. Curve’e katkıda bulunan likidite sağlayıcıları sınırlı bir pencere için YFI yönetişim token’ının kullanırken Curve sonunda kendi yönetişim token’ının yayınlayacak.
Bununla birlikte YFI yönetişim token’ının lansmanından önce, Curve protokolde kilitli varlıklarda 100 milyon dolardan daha az varlığa sahipti. Yazının yayına hazırlandığı sırada ise bu rakam 300 milyon doları geçti.
Gerçek Değeri Var Mı?
Aslında başlangıçtan itibaren, yEarn geliştiricisi Andre Cronje, YFI token’ının gerçek bir ekonomik değerinin olmadığını vurguluyor.
Bununla birlikte YFI sürümü Curve’e adeta bir nimet oldu ve DeFi büyümesinin devam etmesi için imkan sağlamış oldu.
Curve popüler erken DeFi protokolleri arasında yerini aldı. Ancak tüm DeFi projelerinin aynı şansa sahip olmadığı ve DeFi’nin gerçek değerinin ortaya konması için henüz çok erken olduğu ifade ediliyor.