Blockchain‘in potansiyeli hakkında birçok iddiada bulunuluyor. Bunlardan bazıları gerçekçi, bazıları ise pek değil. Hype (beklentiler üzerinde aldatıcı reklam yapmak, bir şeyi olduğundan büyük göstermek, şişirmek), internet ilk geliştirildiğinden beri gerçek dünyadaki uygulamaları tespit etmeyi inanılmaz derecede zorlaştırıyor. Ayrıca bu durum diğer teknolojilerde görülenlerin aksine çok büyük…
Blockchain’in Gelişimi
Dünya Ekonomik Forumu, 25’ten fazla ülkenin Blockchain teknolojisine yatırım yaptığını, 2.500’den fazla patent başvurusunda bulunulduğunu ve 1.3 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade ediyor. Özellikle finansal hizmet sektörünün Blockchain konusunda çekinmeden adımlar attığını görüyoruz. IBM İş Değerleri Enstitüsü ve Ekonomist İstihbarat Birimi tarafından yapılan bir ankette, yedi şirketten birinin bu yıl üretimde ve ticari ölçekte Blockchain kullanılmasını beklediklerini söyledi. IBM ayrıca, bankaların %65’inin üç yıl içinde çalışan Blockchain modellerine sahip olacağını tahmin ediyor.
Blockchain ilk olarak adını Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olarak duyurdu. Blockchain’in tanımı ise “Merkezi olmayan bir eşler arası ağ tarafından işletilen, merkezi bir kayıt veritabanına sahip olmayan işlemlerin kriptografik olarak güvenli bir şekilde tutulduğu bir hesap defteri” şeklinde yapılıyor. Blockchain güvenli ve eksiksiz olarak değerlendiriliyor. Çünkü tüm değişiklikler Blockchain topluluğu tarafından doğrulanıyor. Dolayısıyla Blockchain’in temel yararının otomatik kimlik doğrulamasına izin verdiği ifade ediliyor. Bu sayede şirketler hem maddi hem zamansal açıdan tasarruf etmiş oluyor.
Bununla birlikte Blockchain’in hacimsel olarak büyümeye başladığı bir sır değil. Blockchain teknolojisine şüphe ile yaklaşanlar Blockchain devriminin şu anda en azından pazarlama sıkıntısı olduğunu savunuyorlar.
Blockchain Hype’ı
Ancak bu durum Blockchain’in herhangi bir faydası olmadığını göstermiyor. Hatta Blockchain teknolojisi neredeyse dünyayı değiştirecek bir potansiyele sahip. Şu an yatırımcıların coşkusu, teknolojinin gelişimini büyük ölçüde geride bırakıyor. Geliştiriciler aslında bu alandan bir pasta dilimi kapmak için çeşitli Blockchain ürünlerini sürekli piyasaya sürmeye çalışıyor. Bazı yorumcular göre Blockchain’in tek sorunu aracıların eksik olması… Şirketlerin bu durumda bakış açıları yönünde büyük ölçüde bir hayal kırıklığına uğradıkları ifade ediliyor.
Hype’ın yavaşlaması, bazı sebeplerden ötürü Blockchain için gerçekten çok faydalı olabilir. İlk olarak bu durum herkese Blockchain’in nerede yararlı olacağını doğru bir şekilde tanımlama şansı verir. Bunun yanında Blockchain hype’ını yavaşlatmak düzenleyicilere yetişmeleri için de bir şans verir.
Norton Rose Fulbright’da teknoloji avukatı Nerushka Bowan bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanıyor:
Düzenleyici bir bakış açısıyla, sadece kullanım durumlarını kolaylaştırmak için kurallar ve standartlar benimsemeye çalışmak mantıklı değil. Bazen, düzenleyiciler için teknoloji çok hızlı hareket eder. Global olarak, teknolojiyi pratikte görmeden düzenlemenin hazırlandığı ve yasanın pratikte uygulanmasının zorlaştığı durumlar vardır. Çalışanlara teknolojiyi anlama, gelişmeleri takip etme ve sektördeki geliştiricilere sürekli olarak dahil olma şansı vermeliyiz.
Sonuç olarak ölü odunların bir kısmını kesmek zorundasınız. Böylece yeni ağaçlar büyüyebilir ve gelişebilir. Blockchain’in de bu durumda zamana ve boşluğa ihtiyaç duyduğunu dile getirebiliriz. Bitcoin ve blockchain teknolojisi hakkında daha detaylı teknik bilgi almak istiyorsanız bu makalemize göz atabilirsiniz.